USK: Potpisan Protokol o saradnji u okviru ILDP-a

USK

USK: Potpisan Protokol o saradnji u okviru ILDP-a

Objavljeno na dan 16.05.2019 - 07:23 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba


Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i predstavnici projekta lokalnog razvoja ILDP kojeg provode Vlada Švicarske i UNDP u BiH, potpisali su danas Protokol o saradnji.

Protokol je zasnovan na Memorandumu o razumijevanju između Vlade USK i Ujedinjenih naroda u BiH, koji je potpisan još 2015. godine.

„Sam projekat već desetak godina uspješno sarađuje sa svih osam gradova i općina u USK u oblasti izrade strategije razvoja, odnosno razvojnih prioriteta i njihove implementacije. U posljednjih nekoliko godina ta saradnja je bila u nekoj vrsti zastoja, uslijed i čestih smjena saziva Kantonalne vlade. Zato je svrha današnjeg sastanka obnavljanje saradnje kroz formalno potpisivanje Protokola. Prvi korak će biti presjek dosada urađenog i da se vidi šta se to može uraditi od preostalih planiranih projekata do kraja godine. Naklon toga, Vlada će krenuti u izradu strategije lokalnog razvoja i prioriteta za period 2021. - 2027. godina“, riječi su predstavnice projekta  Aide Laković - Hošo.

Predstavnici Kantonalne vlade već su predstavili neke od prioritetnih ciljeva kada je u pitanju lokalni razvoj.

„Prije svega moramo završiti reforme u obrazovanju i zdravstvu, financijski stabilizirati kanton. Moramo se maksimalno angažovati na neophodnim projektima, kao što su izgradnja brzih cesta, transportne linije, razvoj turizma, eko - projekata, pa i izgradnje aerodroma. Prvenstveno moramo mijenjati zakone o građenju, javno - privatnom partnerstvu i o turizmu, te definisati put kojim ćemo nastaviti dalje. Ne smijemo više dopustiti da nam projekti i strategija razvoja stoje godinama samo na papiru“, naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!