USKinfo.ba ima informacije od Kantonalnog štaba CZ o novozaraženim: Dvije osobe iz Bihaća i jedna iz Velike Kladuše

Koronavirus

USKinfo.ba ima informacije od Kantonalnog štaba CZ o novozaraženim: Dvije osobe iz Bihaća i jedna iz Velike Kladuše

Objavljeno na dan 31.03.2020 - 20:35 | Izvor: USKinfo.ba |


Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavještavaju:

U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, sa područja Unsko-sanskog kantona, danas je  poslano 12 uzoraka za testiranje na koronavirus.

Rezultati su pokazali tri pozitivna od 12 testiranih uzoraka. Radi se o dvije osobe iz Bihaća i jednoj iz Velike Kladuše, potvrdila je  ministrica zdravstva USK  dr. Nermina Ćemalović.

Na liječenju u Kantonalnoj bolnici je i dalje osam pacijenata, među kojima su i tri osobe za koje smo upravo dobili potvrdu da su pozitivni na koronavirus.  Stanje svih pacijenata je stabilno, izvijestio je dr. Hajrudin Havić, direktor bolnice u Bihaću.

Iako je u prijepodnevnim satima na odjelu mikrobiologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću došlo do eksplozije jednog uređaja, to neće ugroziti rad Bolnice.

Srećom, nije bilo povrijeđenih. Pričinjena je materijalna šteta usljed eksplozije autoklava, parnog sterilizatora ali rad Odjela mikrobiologije, unatoč svemu, nije prekinut, kaže dr. Havić.

Broj oboljelih osoba na području USK je trenutno 11.

Na području USK smo do danas registrirali 7 klastera (Bihać 5, Krupa 1 i Cazin 1) i današnja tri. Vrši se nadzor i ispitivanje svih kontakata. Prate se i pacijenti koji su bili u kontaktu u Kliničkom centru Tuzla (19). Stavljeni su pod zdravstveni nadzor - samoizolaciju i svi će biti testirani. Do sada ni jedan nije razvio simptome bolesti. Epidemiološka situacija trenutno je  zadovoljavajuća prema podacima sa terena odnosni domova zdravlja u našem Kantonu kao i trenutnog stanja na zaraznom odjelu u Kantonalnoj bolnici. Ipak, situacija je i dalje visoko rizična. Rezultat će biti odraz našeg ponašanja i pridržavanja mjera prevencije i ovisi isključivo od nas, kao zajednice i svakog pojedinačno, informiše Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo.

Komandant Kantonalnog štaba CZ USK Mustafa Ružnić, nakon današnjeg sastanka sa Kriznim štabom zdravstva i štabovima CZ na terenu, zahvaljuje građanina na iskazanoj odgovornosti u borbi protiv širenja koronavirusa, te apeluje da se i dalje pridržavaju preporučenih mjera higijene, zaštite, kao i preporučenih mjera ponašanja (socijalna distanca) jer samo na taj način možemo spriječiti eksplozivno širenje virusa u zajednici i omogućiti zdravstvenom sistemu da pravovremeno odgovori na liječenje težih slučajeva.

Sačuvajte svoje i zdravlje svoje djece, roditelja i najbližih. To je borba koja još traje, poručuje premijer Mustafa Ružnić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!