Uskoro izgradnja pješačke staze u Govedarnici i završetak izgradnje arapuške ceste

Općina Bosanska Krupa

Uskoro izgradnja pješačke staze u Govedarnici i završetak izgradnje arapuške ceste

Objavljeno na dan 15.05.2020 - 14:12 | Izvor: USKinfo.ba |


Danas je u kabinetu načelnika Općine Bosanska Krupa Armin Halitovića, direktor Direkcije regionalnih cesta USK Amir Osmančević potpisao protokol koji se odnosi na projekte koje je izlobirala skupštinska zastupnica Ifeta Kadić.

Projekte će u potpunosti finansirati i impementirati Direkcija regionalnih cesta USK na području Općine Bosanska Krupa. Konkretno riječ je o projektima izgradnje pješačke staze od raskrsnice ispred Doma zdravlja do Govedarnice (dužine oko 800 m.), završetak izgradnje arapuške ceste u cjelosti do Arapuše (oko 1400m.), kao i izgradnju kružnog toka kod Doma zdravlja.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor Direkcije regionalnih cesta USK Amir Osmančević, u prisustvu saradnika i skupštinske zastupnice Ifete Kadić, potpisali su danas protokol koji se odnosi na izgradnju pješačke staze u Govedarnici, nastavak, odnosno završetak izgradnje arapuške ceste, kao i izgradnju kružnog toka kod Doma zdravlja.

Na regionalnoj cesti od bosanskokrupskog Doma zdravlja do naselja Arapuša ove godine će se realizirati investicioni projekt koji podrazumijeva izgradnju pješačke staze u Govedarnici u dužini od oko 800 m od Doma zdravlja do mosta preko rijeke Krušnice, kao i rekonstrukciju i modernizaciju ceste do naselja Arapuša. Projekt uključuje i izgradnju kružne raskrsnice između Doma zdravlja, Općinskog suda i Parka prijateljstva, međutim ovi se radovi planiraju naredne godine.

Prilikom potpisivanja protokola direktor Osmančević kaže da će proceduru za odabir izvođača radova za arapušku cestu i šetalište pokrenuti za 10-ak dana, te da se shodno tome početak izgradnje očekuje u junu ili julu, a završetak za otprilike dva mjeseca.

Ono što posebno raduje, naročito mještane Arapuše, jeste činjenica da će se realizacijom ovoga projekta rekonstruisati i asfaltirati kompletan makadamski put kojeg još ima oko 1.400 metara. Kilometri loše putne komunikacije, godine rekonstrukcije u šta su sredstva ulagali općinska i kantonalna vlast, ali i lokalno stanovništvo, uskoro bi trebalo postati dio prošlosti.

Općina Bosanska Krupa ovim se protokolom obavezala da će izdati svu potrebnu dokumentaciju i saglasnosti poput urbanističke, pribaviti saglasnosti javnih preduzeća i ustanova, utvrditi javni interes za izgradnju i realizaciju projekta, izdati odobrenje za građenje, obaviti tehnički pregled i izdati upotrebnu dozvolu.

Direkcija regionalnih cesta USK će obezbijediti sredstva za realizaciju projekata, idejni, glavni projekt i elaborat eksproprijacije, obezbijediti sredstva za plaćanje eksproprisanog zemljišta radi provođenja postupka eksproprijacije, obezbijediti sredstva za administrativne troškove, zaključiti ugovor o izvođenju radova i ugovor o stručnom nadzoru.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!