Uskoro sanacija turbeta generala Izeta Nanića

Bužim

Uskoro sanacija turbeta generala Izeta Nanića

Objavljeno na dan 29.06.2016 - 15:23 | Izvor: USKinfo.ba | usn.ba


Uskoro bi trebala početi sanacija turbeta generalu Izetu Naniću i bužimskim borcima. Najviše je stradala spomen ploča sa imenima poginulih boraca koja će uskoro biti zamjenjena za novu, kvalitetniju. Sve bi trebalo biti okončano prije početka maniferstacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“,koja se tradicionalna održava  u augustu.

Turbe generalu Izetu Naniću i njegovim poginulim borcima 505. viteške  brigade svjedoči o hrabrosti Bužimljana  čiji se ratni podvizi prepričavaju i 20 godina poslije okončanja  rata. Preko 500 imena šehida uklesano je u spomen ploču  koja zajedno sa nišanima braći  Izetu i Nevzetu Naniću čini jedinstvenu cjelinu turbeta. Na žalost, svima koji posjete turbe sve je teže pročitati imena bužimskih šehida. Ploča  je dotrajala i zahtjeva sanaciju. Načelnik Agan Bunić obećava da će uskoro uslijediti obnova turbeta.Prošle godine je potpisan ugovor o njegovoj rekonstrukciji,  a posljednje pripreme pred početak  građevinskih radova tiču se ispravke ranijih pogrešaka oko imena poginulih boraca.

Loš kvalitet  materijala razlog je što je spomen ploča za kratko vrijeme stradala, a uz to i sama struktura imena poginulih nije pregledno urađena, što će se sada nastojati ispraviti, kaže načelnik Agan Bunić. Obnovljeno   turbe  tako bi  ujedno trebalo biti poklon građanima pred ovogodišnju 21. po redu manifestaciju „Slobodarski dani  viteškog grada Bužima“.

 Izet Nanić i njegovi vitezovi  bili su okosnica 5.korpusa A RBiH. Najuspješnija su brigada  u  bosanskohercegovačkoj Armiji , a general  Nanić ostaće njen   najslavniji general. Na žalost,505. brigada pretrpjela je i najveće ljudske gubitke. Ima 500 šehida, preko 2500 ranjenih i skoro 200 nestalih i zarobljenih boraca i starješina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!