Ustavni sud: U RS više nema smrtne kazne

Prihvaćena apelacija Kluba Bošnjaka

Ustavni sud: U RS više nema smrtne kazne

Objavljeno na dan 04.10.2019 - 17:51 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Ustavni sud BiH prihvatio je danas apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 11 stav 2 Ustava Republike Srpske. Ustavni sud BiH je odlučio da takva norma ne može više da egzistira u Ustavu manjeg bh. entiteta.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević je za RTRS rekao je da institucije RS imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja je današnjom odlukom Ustavnog suda praktično prestala i da postoji.

Knežević je rekao i da su sudije jednoglasno odbacile zahtjev 15 poslanika Predstavničkog doma PS BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o drumskom saobraćaju RS koji su smatrali da manji bh. entitet nema pravo da izdaje licence za drumski saobraćaj jer je ta oblast regulisana istovjetnim zakonom na nivou BiH.

- Јasno je iz samog teksta Zakona, da Republika Srpska naravno ima ovlaštenje da izdaje te licence za drumski saobraćaj. Da se na bh. nivou izdaju licence za međunarodni saobraćaj. Onda je Republika Srpska vrlo korektno navela u tom zakonu - ako postoji izdata licenca za međunarodni transport, smatra se da je time izdata i za područje Republike Srpske. Iz ovog kratkog pregleda jasno je da je Ustavni sud BiH jednoglasno odlučio da ne postoji povreda ustavnosti i što bi narodski rekli da je Republika Srpska u pravu sa tim zakonom - rekao je Knežević za RTRS.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!