Uz pomoć ove aplikacije možete izbjeći dijelove Sarajeva u kojima je zrak najzagađeniji

UN-OV PROGRAM

Uz pomoć ove aplikacije možete izbjeći dijelove Sarajeva u kojima je zrak najzagađeniji

Objavljeno na dan 09.10.2019 - 07:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


UN-ov program za okoliš (UNEP) kreirao je aplikaciju "Sarajevo Air" koja treba pomoći građanima da izbjegavaju dijelove Sarajeva u kojima je zrak najzagađeniji. Aplikacija je posebno namijenjena šetačima i biciklistima.

Aplikaciju su izradili stručnjaci Istraživačke grupe za okoliš s koledža King u Londonu. Aplikacija izračunava rutu između dvije tačke gdje se trebate kretati, a gdje je zagađnje zraka najmanje. Ukucavanjem startne i ciljne pozicije aplikacija ponudi dvije-tri opcije.

U aplikaciji su prikazane vrijednosti koncentracije PM, PM10 i PM2.5 čestica, azotnog dioksida i zagađenje ozonom.

UNEP navodi kako su najveći problem loženje drva i uglja za zagrijavanje domova tokom zime, stara vozila koja emituju štetne gasove, zastoj u saobraćaju i industrijska postrojenja. Dodaju kako je problem i to što je Sarajevo okruženo planinama pa su česte guste magle i zbog čega se zagađen zrak zadržava dugo.

"Sarajevo je izabrano za projekt jer ima loš kvalitet zraka, a mobilna aplikacija je kreirana kako bi se podigla svijest javnosti o kvalitetu zraka i pružila informacija javnosti koja im omogućava da donesu odluke uzimajući u obzir izlaganje zagađenom zraku", rekao je Matthew Billot, viši koordinator u Odjelu za nauku UNEP-a.

Aplikacija je dostupna besplatno za android i Apple uređaje. Ovim se Sarajevo pridružilo mreži gradova "Breathe Life" koje vodi UNEP, Svjetska zdravstvena organizacija i Koalicija za klimu i čist zrak. Mreža ima 63 grada posvećena implementiranju potrebnih pravila i zakona kako bi se smanjilo zagađenje zraka.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!