UZNEMIRUJUĆI SNIMAK - Objavljen video na kojem je francuska policija zapalila muškarca

Snimljen 2013.

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK - Objavljen video na kojem je francuska policija zapalila muškarca

Objavljeno na dan 11.01.2018 - 09:57 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kamera postavljena na uniformi francuskog policajca zabilježila je trenutak kada su policajci istovremeno primijenili elektrošok i suzavac protiv neimenovanog muškarca, zbog čega se on zapalio.

Šokantni video je snimljen u julu 2013. godine, ali se na društvenim medijima pojavio tek ove sedmice. Muškarac bez majice se kretao prema policajcima, ruka mu je bila krvava, a govorio je da nije učinio ništa loše. Iako nije djelovao agresivno, odbijao je da stane i stavi ruke iza leđa kada su to od njega zatražili policajci.

"Jesam li te napao? Miči ruke od mene! Ne diraj me. Ne, ne, ne diraj me. Gade, hoćeš li me uhapsiti", govorio je muškarac. Potom je vrijeđao policajce, izazivao ih, a onda su oni upotrijebili suzavac i elektrošok. Ova kombinacija je doslovno zapalila muškarca.

Nakon toga su policajci pokušavali ugasiti požar, koji prema svemu sudeći nisu uzrokovali namjerno.

"Ko je iskoristio suzavac", pitao je jedan od policajaca.

"Umrijet ću", povikao je muškarac.

Šta je dovelo do incidenta, nije poznato, a nema ni informacija o osumnjičenom. Pokrenuta je istraga, ali optužbi nije bilo, kao ni kazni za policajce, tvrde francuski mediji. Zna se da muškarac nije ozbiljno povrijeđen

Francuska policija se suočava s optužbama za pretjerano korištenje sile i zlostavljanje. Policijska operacija je ismijana na društvenim mrežama nakon što je u akciji u kojoj su učestvovala 24 policajca i dva psa pronađeno samo 7 grama kanabisa.

Policija u Francuskoj ima veća ovlaštenja nakon terorističkih napada u Parizu 2015. godine, a bit će zaposleno novih 10.000 policajaca. U Parizu se često održavaju masovni protesti protiv brutalnosti i rasizma policije. Masovni protesti su održani u februaru prošle godine kada je 22-godišnji mladić afričkog porijekla tvrdio da ga je policajac silovao palicom tokom rutinske kontrole.

U aprilu je ubijen Kinez u njegovoj kući, nakon čega su također održani protesti.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!