Vakcinisano 157 osoba u pokretu u prihvatnim centrima Borići, Miral i Lipa

USK

Vakcinisano 157 osoba u pokretu u prihvatnim centrima Borići, Miral i Lipa

Objavljeno na dan 27.08.2021 - 14:44 | Izvor: USKinfo.ba |


Uspješno je okončana prva sesija vakcinacija protiv korona virusa u kojoj je ukupno  157 osoba u pokretu primilo prvu dozu vakcine,  u privremenim prihvatnim centrima (PPC) Borići u Bihaću, Miral u Velikoj Kladuši i privremeni centar (PC) Lipa, na području Unsko-sanskog kantona. Ovom procesu   su prethodile edukativne radionice o značaju i procesu imunizacije, kao i anketiranje zainteresiranih osoba. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je Astra Zeneca vakcine, dok su Međunarodna organizacija za migracije - IOM i Dansko vijeće za izbjeglice u okviru projekta, podržanog od Evropske unije, omogućili apliciranje vakcina i ljekare koji su pratili zdravstveno stanje osoba u pokretu nakon vakcinacije. 

 “Izuzetno smo zadovoljni prvim učinjenim koracima i nastavit ćemo se zalagati za imunizaciju preostalih osoba koje borave u centrima širom BiH. Važno je da u tome nismo sami, da sarađujemo s međunarodnim humanitarnim organizacijama i zdravstvenim autoritetima iz naše zemlje, a sve u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Nadamo se da ćemo uskoro imati nove količine cjepiva na raspolaganju i za migrantsku populaciju koja boravi u drugim dijelovima BiH,” izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

U centru Borići vakcinisano je 41 osoba, u Miralu 30, dok je u PC Lipi prvu dozu vakcine primilo 86 osoba. Nakon pregleda ljekara ustanovljeno je da 13 osoba, koje su iskazale želju za vakcinacijom, u tom trenutku zbog drugih zdravstvenih tegoba, nisu bile u prilici da prime vakcinu, što će biti učinjeno naknadno, po poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja.

"Zajedno s partnerskim organizacijama i zdravstvenim autoritetima u BiH omogućili smo da migrantska populacija bude uvrštena u zvanične planove imunizacije, jer smatramo da je to jedini ispravan način za očuvanje zdravlja, kako osoba u pokret, tako i lokalnog stanovništva. 

Mi ćemo nastaviti s edukativnom radionicama u prihvatnim centrima i jačat ćemo svijest o važnosti imunizacije. Isto tako, nastavit ćemo s dodatnim jačanjem zdravstvenih kapaciteta za dobrobit svih ljudi koji žive ili trenutno borave u BiH," izjavila je Verica Rečević, DRC Šefica programa.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, kao i Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, konzistentno su zagovarali imunizaciju lica u pokretu, a aktivno su podržali i imunizaciju prve grupe lica u pokretu  na području Unsko-sanskog kantona,saopćeno je iz DRC-a
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!