VANREDNI SASTANAK: Za 48 sati se uvodi policijski sat za migrante i kontrola kretanja, Vučjak se otvara pod svaku cijenu!

Prve informacije

VANREDNI SASTANAK: Za 48 sati se uvodi policijski sat za migrante i kontrola kretanja, Vučjak se otvara pod svaku cijenu!

Objavljeno na dan 09.06.2019 - 16:00 | Izvor: USKinfo.ba |


Završen je maratonski vanredni sastanak koji je održan zbog eskalacije migrantske krize. Sastanku je prisustvovala Vlada USK-a, predstavnici IOM-a, gradonačelnici Bihaća i Cazina, načelnici Ključa i Bosanske Krupe, predstavnici UNHCR-a i Crvenog križa USK-a. 

USKinfo.ba donosi prve informacije, a opširniji pregled donosimo u video materijalima za sat vremena.

Konkretno, zbog turizma i privrede USK-a, za sada se ne uvodi vanredno stanje. Uvodi se "kućni red" odnosno kontrola kretanja migranata i policijski sat (koji neće važiti za građane USK-a).

Vučjak se otvara pod svaku cijenu. IOM neće dati novac. Predstavnik IOM-a je izbjegao konkretno odgovoriti našem novinaru koji ga je prekinuo u izlaganju i tražio konkretne informacije. Na to pitanje dao je odgovor Šuhret Fazlić, rekavši da mu je na sastanku sa Wigemarkom prije nekoliko dana rečeno da Evropska komisija ne podržava tu lokaciju, što u prevodu znači, da para za Vučjak nema. 

Ipak, prvi "stanovnici" će na Vučjak sutra. Kako je rekao gradonačelnik Fazlić, ako mogu biti na livadi u centru, mogu i na livadi na Vučjaku. Radovi bi trebali biti završeni za sedam dana, ali kao što je kazano, to se neće čekati, već ih se seli sutra. Na Vučjak od sutra idu svi migranti koji se ne nalaze u BIRI i Borićima. Dakle, prvo su na redu oni u privatnom smještaju i u šatorskim naseljima. 

Privatni smještaji se zatvaraju. Svako ko od sutra ne bude imao registrovanu djelatnost za izdavanje smještaja, a kod koga budu pronađeni migranti bez dokumenata, biće zatvoreni. 

Ostale informacije, kojih ima jako puno, a odnose se na Talgo voz, novi val od 10 000 migranata, sudbinu Mirala u Velikoj Kladuši i dr. donosimo u video prilogu uskoro. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!