Važna poruka korisnicima Windowsa 7

Upozorenje

Važna poruka korisnicima Windowsa 7

Objavljeno na dan 14.01.2020 - 11:02 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Nakon predstavljanja Windowsa 7 krajem 2009. godine iz Microsofta su najavili da će korisnicima tog softvera pružati podršku tokom cijelog desetljeća. Nakon isteka 10-godišnjeg razdoblja kompanija će obustaviti podršku za „sedmicu“ kako bi se mogla fokusirati na ulaganje i podršku za nove tehnologije.

Prošle godine iz američke su kompanije objavili datum prestanka podrške za Windows 7, a to je upravo današnji dan, 14. januar.

Dakle, s današnjim danom službenom završava tehnička podrška za tu verziju Windowsa te Microsoft više neće objavljivati nadogradnje i sigurnosne zakrpe. Kompjuteri sa zastarjelim softverom i dalje će raditi kao i prije, ali bez najnovijih sigurnosnih nadogradnji postat će laka meta za hakerske napade, viruse i malware, što je pogotovo opasno za poslovne korisnike. Iako je riječ o softveru starom više od deset godina, i dalje mnogo privatnih i poslovnih korisnika na svojim kompjuterima ima instaliranu "sedmicu", tako da je za njih sada krajnje vrijeme da što prije nadograde softver i zaštite se od brojnih prijetnji.

Koliko će biti opasno koristiti Windows 7, najbolje možemo vidjeti po upozorenju iz britanskog Nacionalnog kibernetičkog sigurnosnog centra. Oni upozoravaju korisnike Windowsa 7 da sa svojih uređaja više ne koriste online bankarstvo te ne pristupaju mailovima i drugim osjetljivim računima jer oni od danas postaju ranjivi. Korisnike upozoravaju da svoje podatke što prije prebace na uređaje s novom verzijom softvera na kojima će biti sigurniji.

Kao rješenje za nadogradnju iz Microsofta preporučuju kupnju novog kompjutera s Windowsima 10. Nadogradnja trenutačnih kompjutera s Windowsa 7 na Windows 10 mogla bi rezultirati određenim problemima s kompatibilnošću hardvera i drivera (pogotovo jer je riječ o kompjuterima starim 5 do 10 godina), dok bi se s novim kompjuterima, osim što bi se izbjegli takvi problemi, iskoristile sve mogućnosti najnovijeg hardvera.

Što se poslovnih korisnika tiče, kupovina novih kompjutera dugoročno se čini troškovno opravdana jer će se trenutačna stariji kompjuteri s vremenom sve više kvariti, što će stajati vremena i novca, objavili su na Tech Radaru savjete iz Microsofta.

Nevezano za metodu koju ćete koristiti – nadogradnju Windowsa 7 na verziju 10, kupovinu novih kompjutera ili čak prelazak na neki alternativni OS, važno je da to napravite što prije kako biste izbjegli/smanjili mogućnost hakerskih napada, krađe podataka, zaraze virusom, malwareom i slično.

Više informacija o zamjeni Windowsa 7 pročitajte na stanicama Microsofta.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!