Velika Britanija sprema se za najtopliji dan u posljednjih 16 godina

OBARANJE REKORDA

Velika Britanija sprema se za najtopliji dan u posljednjih 16 godina

Objavljeno na dan 25.07.2019 - 10:05 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Velika Britanija danas se sprema za najtopliji dan u posljednjih 16 godina sa temperaturom koja bi mogla preći 39 stepeni celzija, najavljuju meteorolozi.

Najveću vrelinu Britanci su osjetili u augustu 2003. godine kada je izmjereno 38,5 stepeni celzija. Očekuje se kako će termometri danas pokazati oko 39,5 stepeni celzija, naročito u južnom i istočnom dijelu Engleske.

U dijelovim Škotske danas se očekuje oko 30 stepeni celzija, dok bi u dijelovima Walesa također moglo biti izmjereno 30 stepeni celzija. 

Inače, trenutni temperaturni rekord u Škotskoj iznosi 32,9 stepeni celzija, a u Walesu 35,2 stepena celzija.
Temperature širom Britanije proteklih dana prelaze 30 stepeni, a prema meteorološkim procjenama, 70 posto je šanse kako će danas biti najbliže iznosu od 40 stepeni celzija.

Iz britanske željeznice upozorili su na poremećaje u područjima gdje su pruge u opasnosti od izvijanja zbog vrućine, a mnoge željezničke kompanije savjetuju putnike da ne putuju.

U isto vrijeme, javno zdravstvo Engleske savjetuje građanima da se ne kreću mnogo, da piju dovoljno tekućine, adekvatno oblače i zaštite od vrućine.

Podsjećamo, jučer je temperatura u Belgiji dosegla 38,9 stepeni čime je oboren rekord iz 1947. godine. Temperaturni rekord oboren je i u Holandiji gdje se živa na termometru popela na 39,1 stepeni.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!