Velika Kladuša: Gunđanje zbog izbjeglica

USK

Velika Kladuša: Gunđanje zbog izbjeglica

Objavljeno na dan 15.02.2019 - 12:04 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Kada su krajem prošle godine migranti i izbjeglice više dana držali u blokadi granični prelaz Maljevac, općinske vlasti u Velikoj Kladuši su tražile od državnih organa da odblokiraju prelaz zbog svakodnevnog povratka brojnih građana iz dijaspore, a pogotovo zbog gubitaka domaćih firmi koje su orijentirane ka izvozu.

Velikodušni Horvat

Tada su slike migrantske krize u BiH obišle svijet, iako migranti nisu tražili bolje smještajne uvjete. Njihova poruka sa transparenata je bila jasna te su čak i djeca izbjeglica glasno skandirala: “Let us go!”.

Migranti, dakle, samo žele da budu pušteni na miru, da idu kamo su naumili, u socijalno uređene evropske zemlje, u kojima se nadaju boljem životu. S obzirom na to da tada niko nije imao rješenje, a pustiti ih nisu mogli jer bi to bilo protuzakonito, velikokladuški privrednik Boris Horvat primio ih je u svoju fabriku Miral dok se problem ne riješi. Međutim, nakon dogovora između njega, IOM-a, Ministarstva sigurnosti i Vlade Kantona, migranti su u njegovim fabričkim halama ostali za stalno.

Posljednjih dana domaća javnost je svjedočila ultimatumu Vlade Unsko-sanskog kantona, kojim je traženo da izbjegličkim kampovima upravlja država, da se pažljivo održava njihova brojka na nivou kapaciteta, prijeteći da će u suprotnom zatvoriti kampove.

ABDIĆ JELENOVIĆ: GRAĐANIMA JE SVEGA DOSTA

Međutim, to nije ništa u usporedbi sa protivljenjima koja već dugo vremena iskazuju vlasti u Velikoj Kladuši, koje odavno traže zatvaranje ovih kampova, a pogotovo Mirala u njihovoj općini. Zbog nekontrolisanog priliva migranata, Klub Laburističke stranke još je 6. februara zatražio održavanje vanredne sjednice Skupštine Kantona, do čega nije došlo. Nemoć i frustracija velikokladuških vlasti postali su još izraženiji kada je općinska Služba za inspekcijske poslove, koja je poslala inspektore u Miral, dobila zabranu ulaska u kamp.

- Taj čin Međunarodne organizacije za migracije (IOM) možemo nazvati svojevrsnom okupacijom od stranih lica, naveli su iz Laburističke stranke na svojoj zvaničnoj stranici.

Također, Vladu Unsko-sanskog kantona koja drugdje u BiH biva okarakterisana kao nepopustljiva prema migrantima, laburisti javno optužuju da je “direktno i indirektno podržala otvaranje ilegalnog kampa Miral i da pokušavaju opravdati čin oduzimanja slobode građanima općine Velika Kladuša”!

Predsjednica Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća ustvrdila je da oni pokušavaju smiriti tenzije, a da su građani ti kojima je svega dosta. Ipak, za razliku od onih prošlogodišnjih u Bihaću, u Velikoj Kladuši nije bilo javnih protesta.

Interesi partija

- Mi već šest mjeseci odgovaramo ljude iz mjesnih zajednica koji hoće da se dignu na prosvjede. Vi znate što bi to značilo kada ovdje već imamo nekoliko tisuća migranata, jer ima i onih za koje se i ne zna gdje su smješteni. Vidimo da su tu uključeni interesi i pojedinih članova političkih partija, koji obnašaju visoke dužnosti, pa oni zbog toga ne mogu reagirati kako bi građani od njih očekivali, kazala je Jelenovićka prije nekoliko dana na sjednici Općinskog vijeća, koja je naprasno prekinuta zbog nedolaska članova Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju, a koji treba da zauzmu konačni stav u ovoj situaciji sa migrantima.

Sjednica OV-a Kladuše trebala bi se održati već naredne sedmice, ali je sve očiglednije da je odnos spram migranata uzrok nejedinstva među vijećnicima, dok s druge strane Vlada Kantona uspijeva barem da preduprijedi novi talas izbjeglica koji se očekuje s proljećem.

Tako će i u Miralu, ako ga već ne mogu zatvoriti, ograničiti broj mjesta na 700, što će uz Sedru, Boriće i Biru taj broj u Kantonu svesti na 3.200 osoba.

FAHRUDIN BENDER

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!