Velika nada za oboljele od Parkinsonove bolesti

!

Velika nada za oboljele od Parkinsonove bolesti

Objavljeno na dan 28.02.2019 - 11:18 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Znanstvenici su došli do revolucionarnog otkrića koje bi moglo pomoći u liječenju neuroloških bolesti, moždanih udara i raka. Radi se o implantatu ugrađenom u mozak koji bi pomogao u unosu lijekova u mozak.

U studiji su osobe s Parkinsonovom bolešću opremljene implantatom koji dostavlja lijekove direktno u mozak kroz otvor sa strane glave. Takav se uređaj koristi za slanje prirodno prisutnog proteina za koji se znanstvenici nadaju da bi mogao pomoći u obnovi stanica koje je bolest oštetila, u zahvaćenom dijelu mozga, javlja The Guardian.

Dalo bi to nadu pacijentima koji boluju od Parkinsonove bolesti, kažu znanstvenici. Učinkovitost takvog načina dostave lijekova sugerira da bi to moglo biti rješenje i za nove načine liječenja tumora mozga, moždanih udara i drugih degenerativnih stanja.

U sklopu ove studije je ukupno 41 osoba prošla operaciju kako bi im se četiri cjevčice ugradile u mozak. Istraživanje je provedeno u suradnji s britanskim zdravstvenim sustavom.

Takav bi sistem omogućio da se potrebni protein pošalje u zahvaćeni dio mozga s velikom preciznošću.

Polovica pacijenata koji su sudjelovali u studiji primili su mjesečnu dozu lijekova, dok je druga polovica ispitanika primila placebo. Kod pripadnika obje su se skupine pokazala poboljšanja kada je riječ o simptomima, a posebice kod onih koji su primili prave lijekove. Nakon 18 mjeseci, kad su svi pacijenti primili dozu proteina, obje su skupine pokazale umjerena do znatna poboljšanja simptoma.. Ipak, skenovi mozga pacijenata koji su primili potrebne proteine pokazali su da se već nakon prve faze liječenja dogodilo znatno poboljšanje, kažu znanstvenici.

"Snimke su pokazale da se lijek, nakon što je stigao u mozak, povezao s ciljem, dopaminskim živčanim završecima, i čini se da pomaže oštećenim stanicama u regeneraciji ili biološkom odgovoru", kaže dr Alan Whone i ističe da postoji mogućnost da bi pacijenti reagirali još i bolje u slučaju veće doze lijekova, prenosi Jutarnji list.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!