Veliki uspjeh bh. privrede: Izvezene prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju

MESO IZ TEŠNJA

Veliki uspjeh bh. privrede: Izvezene prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju

Objavljeno na dan 26.09.2019 - 06:55 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Mesna industrija Madi iz Tešnja danas je izvezla prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju što je rezultat višegodišnjih napora nadležnih da mesne industrije iz Bosne i Hercegovine svoje proizvode plasiraju na tržište Evropske unije.

Ovo je historijski uspjeh za privredu u Bosni i Hercegovini, a posebno za Koordinaciju Udruženja peradara-živinara u Bosni i Hercegovini koja je od 2012. godine kontinuirano u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH i ministrom vanjskih poslova Mirkom Šarovićem radila na uspostavi i regulisanju svih pravila kao i ispunjenju strogih zahtjeva Evropske unije za izvoz pilećeg mesa.

U razgovoru za Klix.ba izvršni direktor Madija i predsjednik Koordinacije Udruženja peradara-živinara u Bosni i Hercegovini Edin Jabandžić je kazao kako je iz BiH u Njemačku danas otišao prvi kamion proizvoda Madi koji će se naći na policama trgovina.

"Nakon gotovo četiri mjeseca analiza, priprema, usaglašavanja propisa i ispunjenja drugih obaveza danas smo prvi izvezli pileće meso na prostor Evropske unije. Imam veliku potrebu da se zahvalim Mirku Šaroviću, ministru vanjskih poslova, koji je glasno zastupa interese ekonomije i privrede BiH, ali i Uredu veterinarstva BiH i nekolicini nas iz Koordinacije peradara-živinara BiH koji smo od 2012. godine radili na svemu ovome. Ovo je kruna rada i konkretan rezultat kada znamo da će svako u Njemačkoj sutra moći kupiti bh. pileće meso", kazao je Jabandžić.
Dodao je kako Bosna i Hercegovine nije ograničena količinama mesa koje može izvesti, a da će već naredne sedmice održati sastanke s kupcima kako bi razgovarali o kvaliteti mesa i poredili s drugim na tržištu EU. Istakao je kako mirno očekuju rezultate jer se radi o mesu koje će sigurno zadovoljiti kvalitete koji su neophodni EU. Također, velika prednost bh. mesnih industrija je GMO free meso i Halal ceritifikat.

"To su dvije stvari u kojima imamo prednost u odnosu na druge države. Ne treba se zanositi i očekivati da će nas neko dočekati raširenih ruku i da će Poljaci kao proizvođači najvećih količina pilećeg mesa u EU aplaudirati, ali dobili smo šansu i sve prilike moramo iskoristiti i na kraju unovčiti naš trud", dodao je naš sagovornik.

Podsjetimo, dozvolu za izvoz pilećeg mesa na prostor Evropske unije dobile su ukupno četiri mesne industrije i to: Madi d.o.o Tešanj, Argeta, Ovako i Brovis.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!