VIDEO - 4K video velike eksplozije na Suncu

Pet puta veća od Zemlje

VIDEO - 4K video velike eksplozije na Suncu

Objavljeno na dan 28.04.2016 - 11:48 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Video visoke 4K rezolucije u kojoj je prikazana velika erupcija na našem Suncu zasigurno je jedan od najljepših snimaka razorne moći prostranstva svemira.

NASA je spomenuti video objavila u srijedu, a na njemu je prikazana eksplozija koja je pomoću letjelice Solar Dynamics Observatory zabilježena 17. aprila.

Sama eksplozija desila se iz sunčeve pjege pet puta veće od planete Zemlje. Solarne eksplozije se dešavaju kada dođe do lokalnog savijanja i pucanja sunčevog magnetnog polja što uzrokuje oslobađanje oslobađanje enormne količine energije.

Također, eksplozije se mogu desiti u obliku oslobađanja sunčeve plazme mimo sunčevih pjega, lansirajući naelektrisane čestice u naš kozmički komšiluk.

Iako je malo vjerovatno, eksplozije na Suncu mogu uzrokovati probleme na Zemlji, a koji bi došli u obliku prestanka rada satelita i prekida opskrbljivanja električnom energijom.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!