VIDEO - ''5.korpus je oslobodio više teritorije nego cijela Armija Bosne i Hercegovine'', Hamdija Abdić-Tigar

USK

VIDEO - ''5.korpus je oslobodio više teritorije nego cijela Armija Bosne i Hercegovine'', Hamdija Abdić-Tigar

Objavljeno na dan 03.12.2017 - 12:51 | Izvor: USKinfo.ba | petikorpus.ba


Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa Armije RBiH. Formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Komanda korpusa se nalazila u Bihaću, a zona odgovornosti korpusa obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga. Imao je 618 oficira, 829 podoficira i 8.705 vojnika. Slavni 5. Korpus nastao je iz naroda koji se u godinama rata časnom borbom izborio za državu Bosnu i Hercegovinu. Danas 21.10.2017.godine, 25 godina od njegovog nastanka ovaj datum obilježava se nizom sadržaja, a novina ove godine je održavanje časova historije u svim osnovnim i srednjim školama USK posvećenih Petom korpusu, te postavljanje jarbola i podizanje zastave 5. Korpusa na samom ulazu u grad Bihać.

Podizanju zastave, uz intoniranje državne himne, prisustvovao je i prvi ratni komandant 5. Korpusa general Ramiz Dreković.

    -Prorade uistinu neke pozitivne emocije prilikom dizanja ratne zastave 5.korpusa Armije R BiH i sretan sam što smo se okupili u velikom broju i prisjetili se boraca 5. Korpusa koji zaslužuju poštovanje i sjećanje, a posebno oni koji su dali živote za slobodu. Naravno ispit zrelosti ćemo položiti tek kada budemo rješili djecu naših šehida i status svakog pripadnika koji je uzeo učešće u odbrani države BiH – kazao je general Ramiz Dreković.

Na svečanoj akademiji upriličenoj u čast godišnjice Petog Korpusa ARBiH raport generalu Atifu Dudakoviću predao je komandant brigade Hamdija Avdić „Tigar“. Okupljenim saborcima i mladima obratili su se: u ime Organizacionog odbora manifestacije Hamdija Avdić, ratni komandanti Korpusa generali Ramiz Dreković, Atif Dudaković, u ime Udruženja generala, general Džemal Merdan, premijer vlade USK Husein  Rošić i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prof.dr. Mirko Pejanović

U svojstvu izaslanika člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, prisutne je pozdravio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević.

    Čestitajući Krajišnicima godišnjicu Petog korpusa ARBiH ministar Bukvarević je istakao: „ Uz mudrost koju je dragi Allah dodjelio našem vrhovnom komandantu rahmetli Aliji Izetbegoviću i uz hrabro srce pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina je odbranjena i ona je danas suverena i slobodna država“.

Organizacioni odbor obilježavanja godišnjice Petog korpusa je pojedincima,instutucijama, te Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dodjelio Plaketu za nesebičan doprinos hrabrost i odanost domovini u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, te neupitan patriotizam iskazan u ključnim momentima odlučnim suprostavljanjem unutrašnjem i vanjskom agresoru u borbi za očuvanje nedjeljive i cjelovite Bosne i Hercegovine“ .

U sklopu obilježavanja Dana 5. korpusa Armije R BiH, delegacije Federalnog ministarstva za pitanja boraca I invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata, Grada Bihaća, Vlade Unsko Sanskog kantona, boračkih organizacija i udruženja, te predstavnici političkih stranaka položili su cvijeće na centralno spomen obilježje braniocima grada na mezarju Humci i posjetili vojnu bazu Adil Bešić.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!