VIDEO -  Ambasadorica Njemačke oglasila se povodom novog zakona o useljavanju

!

VIDEO - Ambasadorica Njemačke oglasila se povodom novog zakona o useljavanju

Objavljeno na dan 03.03.2020 - 12:00 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Povodom stupanja na snagu novog njemačkog zakona o useljavanju stručnog kadra njemačka ambasadorica Margret Uebber obratila se bh. javnosti putem video poruke.

Predstavljajući nekoliko novina i osnovnih crta ovog zakona, koji je na snagu stupio 1. marta, ambasadorica je objasnila da zakon o useljavanju stručnjaka dopunjava i proširuje postojeće odredbe o useljavanju u Njemačku. Ovim zakonom se konkretno uspostavlja temelj za uređeno i održivo doseljavanje stručnog kadra.

"Primjenjivat će se u svim stručnim oblastima. Posebno se traži stručni kadar u tzv. MINT-zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti. Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja. Namijenjen je kvalifikovanim radnicima. To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju. O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine, poručila je ambasadorica Uebber. 

Kako je objasnila, onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj. Dakle: prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza. To takođe znači: Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza. Primalac zahtjeva za vizu je dakle nadležna njemačka ambasada, u slučaju Bosne i Hercegovine to je Njemačka ambasada u Sarajevu. objasnila je ambasadorica. 

Kako je dodala, one osobe  koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana.

"Ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine. Povrh toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine.
Ovim kratkim pregledom Vam naravno ne mogu razjasniti sve pojedinosti novog zakona. Želim, međutim, ukazati na to da je Ambasada na svojoj web stranici objavila detaljne informacije o zakonu o useljavanju stručnjaka. Dakle, mogu Vam samo savjetovati da se tu informišete i ukoliko i tamo ne nađete odgovore na Vaša pitanja, možete se obratiti e-mailom ili putem telefona viznom odjelu Njemačke ambasade", navodi Uebber.  

Kazala je i da je Savezna vlada Njemačke svjesna svoje odgovornosti o etičkom
i održivom useljavanju i poštuje principe koji se mogu primijeniti u tom pogledu.

"To znači da ćemo posebno doprinijeti i tome da se u zemlji domaćina stvore preduslovi za ostanak mladih i da ćemo se pobrinuti o njihovim perspektivama u domovini.

U okviru razvojnopolitičke saradnje Savezna Republika Njemačka se ovdje u Bosni i Hercegovini između ostalog angažuje posebno u području izgradnje kapaciteta u javnoj upravi, u području unapređenja privatnog sektora uključujući i stručno obrazovanje kao i u oblasti energije. Naročito mi je stalo do oblasti stručnog obrazovanja, jer Njemačka u tom pogledu posjedujeposebno dosta stručnog znanja. U okviru naših projekata pokušavamo, dakle, da ovdje uspostavimo strukture putem kojih mladi ljudi u Bosni i Hercegovini mogu steći obrazovanje i time se kvalifikovati za domaće tržište rada i imati i perspektivu. zaključila je ambasadorica. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!