VIDEO - Amputirac dobio novu mehaničku ruku koju može pomjerati mislima

ČUDO TEHNOLOGIJE

VIDEO - Amputirac dobio novu mehaničku ruku koju može pomjerati mislima

Objavljeno na dan 27.07.2019 - 15:33 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Keven Walgamott je izgubio ruku prije 17 godina, a sada će dobiti novu mehaničku protezu koju će moći pomjerati svojim mislima. Ruka je kreirana na univerzitetu države Utah.

Njegova mehanička ruka omogućit će mu da pod prstima može opipom prepoznati 119 različitih stvari baš kao što bi ih mogao opipati vlastitom rukom. Uz to, od sada će moći ponovo guliti bananu, nositi vjenčani prsten i pričati na telefon koristeći novu ruku.

"Najnevjerovatnija stvar mi je činjenica da je ovo uradio jedan tim. Uzeli su mnoštvo malih dijelova i kroz kompjuter učinili ne samo da imam ruku, nego i da bude jako slična ruci koju sam nekada imao", kazao je Walgamott.

Ovaj model proteze bio je u izradi posljednjih 15 godina. Elektrode su postepeno ugrađivane u Walgamottovu ruku, te su pažljivo povezivane sa njegovim mozgom. Na ovaj način povezani su mozak i proteza. Muškarac će ruku moći okretati u šest smjerova i ima 19 senzora koji mu pomažu da je koristi.
Naredni korak koji naučnici sa Univerziteta Utah pripremaju jeste osjećaj boli i prepoznavanja temperature. Također, razvijaju jednostavniji sistem korištenja ruke kako bi ona što više ličila na običnu ljudsku ruku. Ipak, jedan od najvećih izazova jeste uvjeriti ljude kako je ova ruka vrijedna novčane sume koja se za nju traži. 

"U ovom istraživanju sam učestvovao jer imam prijatelje koji su izgubili obje ruke. Ja se snalazim s jednom, ali mislim da njima treba pomoć i da bi im ovakva proteza bila idealna stvar za korištenje", odgovorio je Walgamott na pitanje zašto se uključio u istraživanje.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!