VIDEO - Austrijski političar žestoko kritikovao EU zbog nesankcionisanja Dodika

Zastupnik SPD-a

VIDEO - Austrijski političar žestoko kritikovao EU zbog nesankcionisanja Dodika

Objavljeno na dan 22.10.2021 - 09:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: flickr.com


Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u EU parlamentu Andreas Schieder uputio je oštre kritike prema Evropskoj komisiji i komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju zbog pasivnog odnosa prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebno prema Bosni i Hercegovini.

"Pogledajte posljednja dešavanja u Bosni i korake koje čini Dodik. Ti koraci vode u moguće cijepanje zemlje. Ja ne razumijem pasivnost i nedjelovanje komisije. Mi moramo konačno djelovati i spriječiti da zbog nacionalizma čitav Balkan postane žarište", kaže Schieder.

Osim kritika zbog nedjelovanja u slučaju Bosne i Hercegovine osvrnuo se i na nedemokratske prakse u susjednoj Srbiji, pogotovo što se tiče slobode medija.

Ahmed Husagić iz Pokreta Snaga Domovine komentirao je ovakve poruke austrijskog političara.

"Smatram da je vrlo važno targetirati, a zatim koncentrisati i sinhronizovati kapacitete probosanskohercegovačkih partija, ali i pojedinaca u pogledu zagovaranja u zapadnim zemljama, kako bi protivustavno djelovanje radikalnih političkih partija i pojedinaca, na prvom mjestu mislim na SNSD-a i Milorada Dodika, bilo spriječeno i sankcionisano. Mi ćemo kao pokret pokrenuti određene aktivnosti u tom smjeru. Smatram da bez odlučne akcije Evropske unije i Amerike djelovanje ovih radikalnih elemenata može dovesti do nesagledivih posljedica.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!