VIDEO - Avion Virgin Orbit obavio test puštanja rakete

KOMERCIJALNI LETOVI BLIZU

VIDEO - Avion Virgin Orbit obavio test puštanja rakete

Objavljeno na dan 11.07.2019 - 14:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Avion kompanije Virgin Orbit u vlasništvu biznismena Richarda Bransona uspješno je obavio testno puštanje rakete tokom leta iznad Californije, nakon čega je raketa pala na tlo.

Puštanje rakete tokom leta je bilo dio većeg testnog leta za Virgin Orbit, koji predstavlja korak naprijed ka prvom lansiranju u svemir.

Test pada rakete je obavljen kako bi se provjerilo da li će se raketni sistem ponašati kako se očekuje. U posljednje četiri i po godine Virgin Orbit razvija malu raketu LauncherOne koja će se koristiti za slanje satelita veličine mašine za veš u nižu orbitu Zemlje. No, za razliku od većine ostalih komercijalnih raketa na tržištu, raketa LauncherOne ne polijeće vertikalno s tla, nego je avion nosi na veliku visinu ispod krila, a nakon toga je pušta. Potom uslijedi paljenje motora rakete i put u orbitu.

Ovo je relativno rijedak tip svemirskog putovanja poznat kao "zračno lansiranje", a istu tehniku lansiranja koristi i kompanija Virgin Galactic za turistički svemirski avion koji vodi putnike do ivice svemira.

Najnoviji test je bio ujedno i posljednji koji je Virgin Orbitova raketa LauncherOne morao proći prije nego prvi put upali motore tokom pravog leta.

Tokom pravog testnog leta specijalno opremljeni avion Boeing 747, poznat kao Cosmic Girl, ispustit će LauncherOne raketu iznad vode, a ne iznad tla kako ne bi povrijedila ljude ili pala na objekte na tlu. Raketa se smješta ispod lijevog krila, odakle je pušta pilot. Njeni brojni senzori prikupljaju podatke tokom pada, a ti podaci su izuzetno važni za lansiranje same rakete.

U narednim sedmicama će se nastaviti pripreme za prvo testno lansiranje uključujući procedure koje će se obavljati na sam dan leta. Kraljem ljeta će raketa Launcher One ponijeti nepoznati testni teret u orbitu. Nakon toga Virgin Orbit namjerava započeti komercijalne operacije.

Zasad kompanija ima pet proizvedenih raketa u svom postrojenju, a počeo je rad na izradi šeste. Cilj je početi obavljati usluge za mušterije dva i po mjeseca nakon prvog leta, no taj rok se može promijeniti.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!