VIDEO - BiH će baciti gotovo pola miliona cjepiva

BiH

VIDEO - BiH će baciti gotovo pola miliona cjepiva

Objavljeno na dan 30.11.2021 - 09:19 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Ilustracija


U Bosnu i Hercegovinu stigla su tri miliona doza cjepiva raznih proizvođača od početka godine. U isto vrijeme cijepljeno je oko 25 posto prvom, te 22 posto građana drugom dozom.

Zbog isteka roka trajanja, uskoro bi trebalo biti uništeno 500 hiljada doza cjepiva, uglavnom proizvođača Astra Zeneka.

Nadležni tvrde da je većinom riječ o doniranim cjepivima kojima je istekao rok trajanja.

"Početkom godine građani Bosne i Hercegovine masovno su išli u susjedne zemlje, uglavnom u Srbiju, kako bi se cijepili. Krivili su bh. vlasti što nisu osigurali dovoljno cjepiva. Sada imamo drugačiju situaciju, cjepiva ima dovoljno, ali ne i građana zainteresiranih za to."

Rijetko koja tema polarizira građane naše zemlje, ali i svijeta, kao tema cijepljenja. Oni koji se još nisu cjepili, sumnjičavi su koliko cjepiva štite od zaraze.

Drugi, pak, vjeruju u znanost, te su sigurni da cijepljenjem smanjuju rizik od pojave teških oblika zaraze:

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo više od tri miliona cjepiva raznih proizvođača. Najviše putem donacija, više od milion i pol doza, a nešto manje - oko milion i 200 hiljada ih je stiglo izravnom nabavom.

U Federaciji BiH rok trajanja istekao je za više od 200 hiljada cjepiva, koje će biti uništene u narednom periodu. U Republici Srpskoj rok je istekao za više od 300 hiljada doza, najviše Astra Zeneke, te nešto manji broj Sinovak proizvođača.

Unatoč skoroj najavi uvođenja pravila: cijepljen, prebolio, testiran, koje bi u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo da se primjenjuje od 20. decembra, nadležni kažu da zadnjih dana nije došlo do povećanog interesa kod građana za cjepljenje. Od početka pandemije u BiH je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 12 hiljada 456 osoba, dok se virusom zarazilo 272 hiljade 798 osoba.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!