VIDEO - BiH uskoro dobija novi objekat na autoputu: Tunel Ivan koštat će 111 miliona KM

POTPISUJE SE UGOVOR

VIDEO - BiH uskoro dobija novi objekat na autoputu: Tunel Ivan koštat će 111 miliona KM

Objavljeno na dan 28.10.2019 - 07:43 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U sjedištu Javnog preduzeća Autoceste FBiH u Mostaru danas će biti upriličeno potpisivanje ogovora o izgradnji tunela Ivan na dionici autoputa Tarčin – Konjic, odnosno poddionici Tarčin – Ivan.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH i Munir Ramić iz Euro-Asfalta

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Tunel Ivan je 57.628.570 eura odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a bit će finansiran sredstvima osiguranima kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,4 miliona eura.

Tunel Ivan dio je autoputa na dionici Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2. Ovaj tunel je dvocijevni sa po dvije trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo.

Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1721 metara, dok je lijeva tunelska cijev duga 1761 metar i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17.
Tunel je projektiran da se izvodi po Novoj Austrijskoj Tunelskoj Metodi (NATM). Po izlasku iz tunela trasa autoputa se privremenom prometnicom spaja sa magistralnom cestom M-17, koja označava kraj ove dionice. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci, saopćili su iz Autocesta FBiH.

Također, JP Autoceste objavile su i poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin, a to je ulaz u tunel Ivan, LOT 1.

Dužina ove podionice (ulaz u tunel Ivan) je 4,9 kilometara. Značajniji objekti na navedenoj poddionici su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara.

Na poddionici su planirana i dva odmarališta u mjestu Raštelica. Gradnja ove poddionice bit će finansirana iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 miliona eura.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!