VIDEO - Bihać: Dilema i praksa 'OSTATI ILI OTIĆI' u iskustvima mladih ljudi: Budućnost je ili ovdje, ili tamo…

USK

VIDEO - Bihać: Dilema i praksa 'OSTATI ILI OTIĆI' u iskustvima mladih ljudi: Budućnost je ili ovdje, ili tamo…

Objavljeno na dan 05.07.2021 - 08:06 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba | Foto:Rtvusk


- Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih pet godina napustilo više od 170.000 obrazovanih, radno sposobnih osoba. Većina mladih ljudi odlazi po završetku studija, a neki i ranije. Pandemija koronavirusa samo je usporila, ali ne i zaustavila odlazak mladih iz Unsko-sanskog kantona. Međutim ima i onih koji svoju budućnost vide upravo ovdje...

Bišćanin Mirza Babić prije tri godine proglašen je najboljim studentom na Medicinskom fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Time su mu bile otvorene brojne mogućnosti za posao u BiH, ali i van njenih granica.

Odlučio je ostati u rodnom gradu, a danas u Kantonalnoj bolnici radi kao specijalizant kardiologije. Kaže kako je već tokom studentskog života imao planove koji su unaprijed odredili njegov ostanak u ovoj sredini. Dok mladi odlaze u inostranstvo ili imaju to u planu, on želi ostati u svojoj državi. Dodaje da svojim znanjem i iskustvom želi služiti ali i pridonijeti svojoj domovini i zajednici.Mirza nije usamljen u odluci da ostane i uspije na putu izgradnje sebe kroz vlastiti radni angažman pod ovom nebeskom kapom, a posebno kad ostanak izrežiraju nepredviđene okolnosti. Tako je sigurno radno mjesto u državnoj službi napustio i Dinko Abdić, koji je posao dobio u Njemačkoj. U odlasku ga ja spriječila pandemija koronavirusa, koja mu je, kako kaže, dala vremena da razmisli i o pokretanju vlastitog biznisa. Ostao je u Bihaću, a danas je vlasnik firme koja se bavi unikatnom proizvodnjom električnih gitara ali i drugih predmeta od drveta.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za zapošljavanje trenutno se na listama nezaposlenih nalazi 34.359 osoba. Još uvijek se radi na izradi podataka o broju osoba koje su se s liste nezaposlenih odjavili s ciljem odlaska u inostranstvo. Nedžad Veladžić iz Službe za zapošljavanje USK navodi kako je povećana potražnja za informacijama od nezaposlenih osoba, a posebno u pogledu Njemačke i Slovenije.

Dok jedni misle da situacija može biti samo gora, drugi smatraju da će se stanje popraviti. Oni koji ostaju, kažu da država i vlast treba imati više sluha za njih, a oni koji odlaze, uglavnom se nikad više ne vrate.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!