VIDEO - Bill Gates: Svijet se suočava s dvije velike prijetnje

Prognoza

VIDEO - Bill Gates: Svijet se suočava s dvije velike prijetnje

Objavljeno na dan 12.02.2021 - 20:39 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Svjetski poznati milijarder i filantrop Bill Gates godinama je upozoravao da bi svijet mogla pogoditi smrtonosna pandemija.

Njegove su se prognoze, nažalost, pokazale tačnim. Ono što nam predviđa za budućnost također ne zvuči optimistično.

Gates je prošle sedmice gostovao na YouTube kanalu kanadskog inovatora Dereka Mullera gdje su ga upitali koji je sljedeći problem s kojim bi se čovječanstvo moglo suočiti.

“Prvo, to su klimatske promjene od kojih će iz godine u godinu umirati sve više ljudi pa čak i više nego što je umrlo tokom ove pandemije. Druga velika opasnost, o kojoj se previše i ne govori, je bioterorizam jer neko ko želi prouzrokovati štetu čovječanstvu moći će proizvesti neki novi virus”, upozorava Gates.

Godinama prije nego nas je zahvatila pandemija koronavirusa, Gates je upozoravao da svjetske vlade nisu spremne za pandemiju.


“Niko u svijetu nije spreman, a svake godine suočavamo se s virusom gripe. Ako novi virus bude samo dva puta lakše prenosiv, to bi nam moglo prouzrokovati velike neprilike.

Velika je vjerovatnost da se tako nešto dogodi u idućim decenijama. Šta može spriječiti neki novi oblik SARS-a da se počne širiti?”, rekao je milijarder 2014. godine.

Sličnu stvar o nespremnosti svijeta ponovio je i godinu kasnije pozvavši vlade da se pripreme i tako smanje broj mrtvih.

I dok se broj mrtvih od koronavirusa u svijetu približava 2,5 miliona, Gates ovih dana ističe kako bi mrtvih bilo i do 10 puta manje da se svijet ranije pripremio na pandemiju, piše net.hr
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!