Marketing USKinfo.ba
VIDEO - Blokiran rad NSRS: Ako se ne vrati parlamentarna demokratija, neće biti sjednica

Fizička blokada

VIDEO - Blokiran rad NSRS: Ako se ne vrati parlamentarna demokratija, neće biti sjednica

Objavljeno na dan 13.09.2017 - 10:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sjednica Narodne skupštine RS-a prekinuta je večeras, a za sutra u 10:30 sati zakazan je kolegij, a za 12 sati i nastavak zasjedanja.

Nezvanično, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je večeras, na sjednici kolegija rekao da bi se izvještaj Glavne službe za reviziju o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u prošloj godini, na čijoj raspravi insistira opozicija, mogao uvrstiti na dneveni red naredne sjednice, jer bi njihovo “vraćanje” na dnevni red ovog zasjedanja, a nakon što je Odbor za finansije i budžet zatražio njihovo skidanje, bilo kršenje poslovnika entitetskog parlamenta

Lideri opozicije, SDS-a, PDP-a i NDP-a, najavili su da će se o tome konsutovati sa svojim poslanicima i sutra će u nastavku sjednice kolegija saopćiti svoju odluku.

Prethodno su poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a zaprijetili večeras da će fizički spriječiti rad parlamenta.

Napustili su svoje skupštinske klupe i stali na prostor rukovodstva parlamenta, kako bi i fizički blokirali njegov rad. U skupštinskoj sali je i jedan broj parlamentaraca skupštinske većine.

Poslanik SDS-a Vukota Govdarica je rekao da je ovo odgovor “na nasilje koje trpe u parlamentu, te da traže poštivanje ustava i zakona” i dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni neće biti parlamenta.

"Ne može više da bude normalnog kolosjeka, jer ova parlamentrna većina ne razmišlja svojom, već glavom jednog čovjeka", ustvrdio je Govedarica u izjavi novinarima navodeći da će opozicija iscrpiti sve ustavne mogućnosti da se spriječi kršenje zakona.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je besmisleno učestvovati u radu parlamenta koji donose odluke koje se ne objavljuju u “Službenom glasniku”.

"Ili se vratite parlamentarnoj demokratiji u skladu s ustavom i zakonom ili sjednica parlamenta neće biti", rekao je Borenović ističući da "na ovaj način štite građane i RS".

Razlog za nezadovoljstvo opozicije je povlačenje s dnevenog reda izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta u 2016.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!