VIDEO - BUDUĆNOST KRAJIŠKOG ZDRAVSTVA: Do modernog i savremenog sistema putem strategije razvoja

USK

VIDEO - BUDUĆNOST KRAJIŠKOG ZDRAVSTVA: Do modernog i savremenog sistema putem strategije razvoja

Objavljeno na dan 30.10.2020 - 07:14 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


- Identificirati, a zatim i provesti u djelo medicinske potencijale zdravstva Unsko-sanskog kantona, biti će dio Strategije razvoja zdravstva USK za period 2021.-2025. godina. 

Poziv za učešće u kreiranju Strategije dobili su direktori i predstavnici zdravstvenih ustanova iz Kantona, a neki od njih ipak se nisu pojavili, uprkos činjenici da je zdravstvo, ne samo ovog dijela već i cijele države u hroničnom nedostatku novca...

 Svaka država čije zdravstvo nije svedeno na socijalnu granu, shvata ga kao industriju, odnosno biznis koji može i mora biti izvor sredstava, mišljenje je koje smo imali priliku zabilježiti u pogledu izrade Strategije razvoja zdravstva USK-a.

Kada je svijet, posebno onaj razvijeni u pitanju, dobro je poznato da se upravo u konstrukciju i sistem modernog zdravstva investira ogroman novac kako bi se dugoročno osigurala njegova funkcionalnost, a s tim i značajno veći prihodi.


Upravo odlasci na liječenje u druge medicinske ili kliničke centre u Federaciji BiH, znači i odljev novca iz kase krajiškog Zavoda zdravstvenog osiguranja, pa i ta finansijska cirkulacija biva prekinuta, a sredstva nepovratno odlaze iz Unsko-sanskog kantona.

Udaljena je Krajina od svih ostalih medicinskih centara u državi, a Krajišnici, pokazale su statistike, najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti. U slučaju srčanog udara, najbitnije je da pacijent primi svu medicinsku pomoć u roku od, kako ga liječnici nazivaju- zlatnog sata. 

Međutim, nerijetko u ovdašnjoj Kantonalnoj bolnici nemaju sve ono što je potrebno za ispunjenje svih uslova kako bi pacijent preživio u prvih sat vremena od udara.

Foto:RTVUSK
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!