VIDEO - Čaušević nakon presude: Dođe plata iz jedne banke, pa iz druge i nakupi se pa ja kupim nekretninu

SVE MU ODUZETO

VIDEO - Čaušević nakon presude: Dođe plata iz jedne banke, pa iz druge i nakupi se pa ja kupim nekretninu

Objavljeno na dan 27.05.2021 - 10:23 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Avaz


Ja sam moralna vertikala - poručio je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemal Čaušević nakon što je danas prvostepeno osuđen na devet godina zatvora.

U obraćanju ispred Suda Bosne i Hercegovine, koji ga je i osudio, optužio je pravosudne organe za kriminal u njihovim redovima. To se odnosilo i na Dubravka Čamparu i Olega Čavku - tužioce u aferi "Pandora", a u kojoj je Čaušević optužen za primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Za Čamparu i Čavku je kazao da su "dva najveća kriminalca". Tvrdi da je Čampara odgovoran što je Sedinet Karić, poznat kao "kralj tekstila", dobio blagu kaznu. Podsjećamo, Karić je prije četiri godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi. U tužbi je istaknuto da je on plaćao Čauševiću da bi njegova kompanija bila privilegovana prilikom uvoza robe.Čaušević je posebno imao niz optužbi na predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca. Smatra da je osuđen zbog toga što je on, kako je izjavio, razotkrio nezakonite radnje u pravosuđu.

Komentarisao je optužbu da je nezakonitim radnjama stekao imovinu vrijednu više od milion KM. Presudom Suda oduzeta mu je imovina od 1,7 miliona KM.

"Radim 27 godina. Prvo privatno preduzeće sam registrovao 1986. i svi podaci su dostupni. Prije rata sam imao štandove. Kao najbolji student Ekonomskog fakulteta sam postao direktor građevinskog preduzeća Sedrenik. Ante Marković (op. a. bivši jugoslavenski premijer) mi je dao priznanje. Bio sam direktor u četiri banke. Radio sam u Federalnom ministarstvu finansija", kazao je i dodao da je u 27 godina zaradio 1,8 miliona KM.

Negira da je nekretnine stekao nezakonito.

"Dođe plata od UIO, od Bor banke, Poštanske banke, Union banke i Federalnog ministarstva finansija, nakupi se i kupim nekretninu", naglasio je Čaušević.

Tvrdi da nije žrtva političke odmazde, već žrtva odmazde Ranka Debevca. Obrušio se i na predsjednika Sindikata UIO Mehmedaliju Osmića, koji je nekoliko godina tvrdio da Čaušević nezakonito radi."Ranko Debevec je kriminalac. Odredio je i Apelaciono vijeće. On je neznalica. Mehmedalija Osmić je studirao 24 godine, ali je on doktor nauka za Debevca", istakao je.

Čaušević je poručio i da je "moralna vertikala". Kako je naveo, spreman je Sjedinjenim Američkim Državama ustupiti dokumente o kriminalu u pravosuđu.

Posjećamo, danas je prvostepeno osuđen i Anes Sadiković, još jedan "kralj tekstila i kineske robe", na dvije godine zatvora. Optužen je za davanje dara i drugih oblika koristi Čauševiću kako bi također njegova firma bila privilegovana prilikom uvoza.

Pri završnim riječima na suđenju u aprilu ove godine tužilac Dubravko Čampara je ocijenio da Čaušević i Sadiković moraju biti osuđeni za djela počinjena od 2007. do februara 2011. godine, piše BIRN.

Sadikovićevim i Karićevim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj s robom drugih firmi.

Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist te da je oštetio budžet za nekoliko miliona KM.Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno s još 53 osobe u akciji "Pandora". Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije. U septembru 2014. je pušten iz pritvora, ali su mu određene pojedine mjere zabrane.

Konačnu presudu izreći će Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

"Pandora" se smatra jednom od najvećih poslijeratnih afera u Bosni i Hercegovini. Pojedini smatraju da je državi pričinjena šteta koja zapravo iznosi stotine miliona KM te da su u navodne nezakonitosti bili involvirani mnogi drugi visokopozicionirani pojedinci bliski Čauševiću, koji je bio kadar Stranke demokratske akcije (SDA).
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!