VIDEO - Cenić: Potez Hrvatske pokazuje svu bijedu, siromaštvo i loš ugled BiH

BiH

VIDEO - Cenić: Potez Hrvatske pokazuje svu bijedu, siromaštvo i loš ugled BiH

Objavljeno na dan 26.05.2021 - 10:28 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba / Foto:N1


Gošća Federacije danas bila je ekonomistkinja prof. dr. Svetlana Cenić.

Prema jednostranoj odluci Republike Hrvatske, tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku preko 5 graničnih prelaza u cijeloj državi nije moguć. Iz Spoljnotrgovinske komore su upozorili da je ugrožen Ugovor o graničnim prelazima, ali i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Cenić kaže da je ovo sve veća izolacija BiH.

"Vozači koji čekaju u redovima, oni ni za državu BiH nisu bili prioritet u vakcinisanju. Ovo je kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prije svega, u članu 59. ima Protokol 3 koji reguliše slobodan protok i nesmetan drumski saobraćaj i BiH prema EU i obratno. Takođe postoji i međunarodni sporazum iz 2013. o graničnim prelazima. Međunarodni sporazumi uvijek su iznad domaćeg zakonodavstva i smatraju se zakonom jednom kad se sklope. Hrvatska je jednostrano poništila to sve Pravilnikom. U tom Pravilniku, na vrhu, stoji datum 12. maj, na dnu stoji 3.5., osmog dana od objavljivanja u Službenog glasniku stupa na snagu, a da naše vlasti to nisu znale."

Navodi da su zakazali svi.

"Ne mogu da shvatim da se u ovoj zemlji priča o tome šta komšija jede, ko je ovdje špijun i da li prima komšije ili ne, radi se o visokog dužnosniku i državniku, a da ne zna da Hrvatska uvodi ovakav Pravilnik. Drugo, ovo pokazuje svu bijedu i siromaštvo  i loš ugled BiH. Nad njom može da se iživljava kako ko stigne."Pojašnjava da postoji VIjeće za stabilizaciju i pridruživanje i da je ono nadležno za rješavanje ovakvih stvari.

"Trebalo se odmah obratiti njima, a zatim, ako to već ne ide, ako će EU štitit Hrvatsku nauštrb BiH, postoje recipročne mjere, od turizma pa nadalje. Mi imamo spoljnotrgovinski deficit kada je u pitanju trgovanje sa Hrvatskom. Blokirati jednostavno uvoz ili tako nešto. To su već drastične mjere koje ne bih nikome preporučila tek tako, ali treba u konačnici o njima razmišljati jer nas ovdje godinama uče o slobodi protoka roba, kapitala, ljudi doduše ne. Uče nas o svim tim slobodama i na kraju se desi da članica EU tako unilateralno pogazi to sve, pogazi međudržavni sporazum, bez ikakvog obrazloženja, bez obavještenja i jednostavno Pravilnikom odluči pa sad vi radite šta god hoćete."

Cenić ističe kako BiH nije mislila o tome da su vozači ugroženi jer prelaze granicu, kreću se jako mnogo i da i oni trebaju da budu prioritet u vakcinisanju.

"Sad bi trebalo da misle o tome pa da obezbijede te vakcine, ali, na moju veliku žalost, ne vidim da su ih obezbijedili ni za najugroženije, pa se snalazimo kako ko. Samo država BiH ne prihvata da brine o svojim građanima."Navodi da se entiteti zadužuju gdje god stignu.

"Taktika je zaduži se gdje stigneš. Prije svega, neko je obilato zaradio na ovim užasno visokim kamatama po kojima se zadužila RS nedavno na londonskoj berzi. I to je dogovoreno sa nekim. Vraćat će građani. Tako će uzimati gdje god stignu, a onda će doći MMF-u, znajući da MMF nikad ne odbija pregovore s obzirom da smo mi članica MMF-a, da je mandat MMF-a da očuva makroekonomsku stabilnost, valutu itd., da je to podrška budžetima. Onda će na kraju doći MMF-u, vjerovatno prihvatajući onda sve uslove, ali tad ćemo biti zaduženiji, zaduženiji, zaduženiji. I to taktički rade."

Ističe da ne vidi kandidatski status za BiH.

"Potpisan je taj Sofijski sporazum u oktobru, koji je trebao da približava BiH prvo ka zajedničkom tržištu. Dogovoreni projekti, posebno onaj dio o cirkularnoj ekonomiji, i Akcioni plan, i to su potpisali. Međutim, ništa se apsolutno ne dešava ni na tom polju. Ništa nisu ispunili od onih 14 uslova za koje je EU rekla da su prepreka. O kandidatskom statusu slušat ćemo vjerovatno i od sljedećeg predsjedavajućeg Vijeća ministara."

Kada je riječ o akcizama i zabrani pušenja u objektima Cenić ističe da akcize padaju.

"U 2019. svaka šesta marka je bila od akciza. Nisam za zabranu u svim objektima, ja sam za to da se traži neko prelazno rješenje."
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!