VIDEO - Češka špijunska serija ''Spavači'' u produkciji HBO-a prikovat će vas za male ekrane

HISTORIJSKA PRIČA

VIDEO - Češka špijunska serija ''Spavači'' u produkciji HBO-a prikovat će vas za male ekrane

Objavljeno na dan 07.11.2019 - 07:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


(Ovaj tekst sadrži spoilere!) Ukoliko vam se svidio dekor u kojem je HBO napravio "Chernobyl", dašak kasnih osamdesetih možete vidjeti i u češkoj kriminalističkoj priči koja se događa pred pad željezne zavjese.

Na 30. godišnjicu Baršunaste revolucije, koju su obilježile masovne demonstracije u Čehoslovačkoj od 17. novembra do 29. decembra 1989., stiže krimi mini serija "Spavači" (Bez vědomí) u produkciji HBO Europe. Nježna revolucija rezultirala je nenasilnim prijenosom moći u Čehoslovačkoj od 1989. godine kada je okončana 41-godišnja era jednopartijske vlade komunističke partije Čehoslovačke (KČP).

U Prag, u kojem se 1989. godine osjeća dah velikih promjena, vraćaju se profesionalna violinistica Mari (Tatiana Pauhofová) i njen suprug disident Viktor (Martin Myšička). Dvanaest godina su supružnci proveli u Engleskoj u koju su pobjegli iz razloga što je Viktor bio nepoželjan u totalitarnoj Češkoj. Ubrzo po njihovom povratku u Prag udarit će ih automobil, a kada se Mari probudi u bolnici, postaje jasno kako je povratak bio fatalna greška. Viktor nestane pod vrlo dramatičnim okolnostima, a Mari po svaku cijenu pokušava saznati šta mu se dogodilo i da li je uopće živ. Ispostavlja se da ona nije jedina koja traži Viktora. Tajne službe nekoliko različitih država također su mu za petama, dok vrijeme ističe i pad željezne zavjese postaje sve izvjesniji. Mari baš i neće biti spremna da sazna cijelu istinu i što dublje zalazi u potragu, to labirint postaje kompleksniji.

Netipična špijunska drama urađena je u maniru najizvrsnijeg Le Carrea, a dvostruki i trostruki agenti isprepliću se u istočnoevropskoj arhitekturi totalitarnog režima. Pratimo ženu koja se po nesreći nađe u špijunskom svijetu koji zapravo ne razumije, a ne iz vizure agenata. Komunizam i osamdesete postaju sve zanimljiviji filmašima i tvorcima televizijskih serija. Podsjetimo se, ovogodišnji "Chernobyl" je izazvao sveopću histeriju oduševjljenja brojne publike i po ocjenama kritike i gledatelja zasjeo na tron kao najbolja televizijska mini serija svih vremena, a komunistički dekor bio je vrlo zanimljiv i u njemačkom filmu "Život drugih" ("Das Leben der Anderen", 2006.), koji je nagrađen Oscarom u kategoriji Najboljeg filma s neengleskog govornog područja. "Život drugih" donio je dašak Istočnog Berlina iz 1984. te nas vodi u samo srce paranoidnog Stazija, gdje jedan agent špijunira dramskog pisca i postaje vrlo emotivan zbog prevelike involviranosti u njegov život do te mjere da u stenogramima razgovora koje prisluškuje izbjegava bilježiti opasne detalje te mu na taj način spašava život.

Reditelj "Spavača" je Ivan Zachariáš koji je u Českoj prethodno režirao vrlo uspješnu seriju "Pustina", također u produkciji HBO Europe.

Dok Netflix postaje sve ozbiljniji filmski igrač koji kolonizira lokalnu kulturu zemalja, HBO vrlo pametno lokalnom stanovništvu kompenzira potrebu za vlastitim pričama i jezikom pa kroz HBO Europe snima serije posvećene lokalnim temama na domaćim jezicima. Ove godine producirali su švedsku seriju "Josta" koja je prva serija iz HBO Europe produkcije. Realizirali su i špansku dokumentarnu seriju "Pionir" te norvešku dramu "Posjetioci iz prošlosti", a u istom cilju napravljena je i prva hrvatska HBO produkcija "Uspjeh". Uskoro će se dogoditi i emitovanje treće sezone nagrađivane poljske serije "Čopor" i treća sezona rumunske hit serije "Sjenke". U posljednjih deset godina, pay per view gigant je snimio i mnoštvo serija i u Latinskoj Americi.

"Spavači" su na HBO GO dostupni od 17. novembra.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!