VIDEO - Četiri lokalne zajednice iz USK-a pripremile projekte za razvoj poslovnih zona

USK

VIDEO - Četiri lokalne zajednice iz USK-a pripremile projekte za razvoj poslovnih zona

Objavljeno na dan 10.11.2021 - 09:05 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba / Foto:Federalna.ba


Poslovne zone u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona zapošljavaju veliki broj radnika. Ovaj način rada i stvaranje dobrog ambijenta za investitore pokazao se pozitivnim, a lokalne zajednice podršku imaju i sa viših nivoa vlasti.

Bosanska Krupa jedan je od najpozitivnijih primjera ovakve prakse. Međutim, na dobrom putu su i manje općine poput Bosanskog Petrovca.

Četiri lokalne zajednice iz Unsko-sanskog kantona pripremile su projekte za razvoj poslovnih zona i stvaranje dobrog ambijenta za što lakše privlačenje investitora. Za tu svrhu, Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona osiguralo je 390 hiljada maraka.

Općina – primjer stvaranja dobrih uvjeta za privlačenje investicija svakako je Bosanska Krupa, koja ovih dana radi na novoj poslovnoj zoni. Za projekat su dobili 80 hiljada KM.

"Sredstva koja ćemo znati pametno iskoristiti, s obzirom da smo mi priču sa poslovnom zonom Pilana doveli do kraja, rasprodali sve parcele, primili investitore, okrećemo se na nova područja gdje ćemo stvarati ambijent za nove investicije", kaže Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

A dobar primjer i povoljan ambijent stvara i Bosanski Petrovac, općina sa najmanje stanovnika u Unsko-sanskom kantonu. Samo jedna kompanija u njihovoj poslovnoj zoni Gorničani, zapošljava više 200 radnika. Bosanski Petrovac je za svoj projekat dobio 130 hiljada KM.

"Radi se o izgradnji kanalizacionog sistema od poslovne zone Gorinčani, uz ovamo poslovnu zonu negdje do M5 dole do prečistača i taj projekat je negdje u vrijednosti oko 400 hiljada KM", kaže Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

A nekoliko kilometara niže, u toku su radovi na prečistaču otpadnih voda, na koji će biti priključene i poslovne zone, ali i veliki dio Bosanskog Petrovca. Vrijednost radova je oko 3 miliona KM, a ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, trebao bi biti završen sljedeće godine.

Sve viđeno, pokazatelj je dobrog puta kojim su krenule lokalne zajednice s ciljem privlačenja investicija.

"Obilazeći poslovne zone na području Kantona, uvidjeli smo zaista da su poslovne zone generator razvoja, da su mnoge lokalne zajednice u tom segmentu napravile značajne iskorake i da mogu biti primjer onima koji to do sada nisu učinili", istakao je Nisvet Jusić, dopredsjedavajući Skupštine USK-a.

"Kroz poslovne zone, kroz gradove, stvaranje dobrog ambijenta, stvaranje dobrih uvjeta je privlačenje investitora. Dolaskom investitora, je otvaranje novih radnih mjesta, bilo domaćih, bilo stranih", navodi Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

Iz Ministarstva privrede kažu da su se posebno potrudili, budući da su morali vršiti preraspodjelu novca jer nije bilo dovoljno za sve projekte. Ipak, na kraju, novac su dobili svi koji su tražili i koji su ispunili uslove.

"Bužim, Velika Kladuša i Ključ nam nisu dostavile zahtjeve, odnosno nisu aplicirali na ovaj poziv, pa nismo bili u mogućnosti da dodijelimo sredstva", kaže Samra Mehić, ministrica privrede USK-a.

Sanski Most je dostavio zahtjev, ali nije uspio opravdati već dodijeljena sredstva u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta, tvrdi ministrica Mehić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!