VIDEO - Čović: BiH će imati posebno mjesto tokom hrvatskog predsjedavanja EU

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

VIDEO - Čović: BiH će imati posebno mjesto tokom hrvatskog predsjedavanja EU

Objavljeno na dan 17.01.2020 - 10:11 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da je za BiH preznačajno da je Republika Hrvatska, kao njen prvi susjed i prijatelj, preuzela predsjedavanje Evropskom unijom.

- Vrlo je značajno da to predsjedavanje može staviti u fokus upravo BiH. I čini mi se, iz mojih razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem, koje smo vodili u posljednjih nekoliko mjeseci, da će BiH tu imati jedno posebno mjesto. Međutim, mi moramo razumjeti da je do nas. 

Moramo imati inicijativu, usaglašene stavove kroz institucije BiH, da bi onda te inicijative dobile svoje mjesto – ističe Čović u izjavi za Fenu.

On podsjeća da se u maju u Zagrebu planira skup EU o otvaranju pregovaračkog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju te da je jasno da će se unutar EU već u narednih mjesec ili dva zauzeti stavovi o tome.

- To znači da BiH mora, koliko danas, kazati da je praktično opredijeljena za evropski put bezuvjetno. Drugim riječima, da sve institucije BiH funkcioniraju i onda imamo šansu, prijatelje koji će to razumjeti. 

Čini mi se da nam sjednice koje organiziramo u Parlamentarnoj skupštini BiH daju nekog optimizma, jer ubrzano privodimo kraju uspostavu svih komisija i delegacija koje nismo imali godinu, počinju u punom kapacitetu raditi i Parlament i Vijeće ministara. 

Ako bismo tako nastavili raditi i stavili na dnevni red sva ona životna pitanja definirana i našom agendom, onda se imamo čemu nadati. Siguran sam da će Hrvatska biti prijatelj u tom smislu, da će otvoriti i taj dio razgovora o BiH. Ako mi budemo znali to vrijeme iskoristiti, imamo se čemu i nadati – naglašava Čović.

Komentirajući izbor Zorana Milanovića za predsjednika RH, Čović kaže da personalna promjena uvijek može nešto značiti kada su u pitanju pristupi u načinu rada, ali da se suštinski i strateški ništa neće mijenjati u odnosu službenog Zagreba prema BiH.

- Dolaskom predsjednika Milanovića umjesto predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vjerujem da ćemo imati kontinuitet odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kao prijateljskoj zemlji, prvom susjedu i zemlji u kojoj živi hrvatski narod kao konstitutivan narod. 

Ustav Republike Hrvatske stvara vidne obaveze kada je u pitanju hrvatski narod u BiH za sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u RH, tako da očekujem jednu novu dinamiku, ali i kontinuitet – zaključuje Čović.  

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!