VIDEO - Crnadak: Postoji specifičan odnos između Komšića i HDZ-a

za N1

VIDEO - Crnadak: Postoji specifičan odnos između Komšića i HDZ-a

Objavljeno na dan 30.09.2019 - 11:41 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, bio je gost Novog dana koji je rekao kako će danas biti "živo" jer dolazi ministar inostranih poslova Finske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Crnadak je istakao da je važno da se ta posjeta dešava sada i da su institucije BiH dužne i obavezne da se bave životnim pitanjima, i pitanjima evropskog puta, a da ove stvari koje se tiču procesa formiranja vlasti idu paralelno.

"U ovom mandatu Savjeta ministara nismo propustili da imamo sastanak na ministarskom nivou. Posjeta u ovako teškoj političkoj situaciji daje nedvosmislenu poruku da Evropa očekuje da se ovaj prostor počne brže približavati članstvu", poručio je.

Ministar vanjskih poslova BiH je komentarisao i činjenicu da godinu dana nakon izbora nemamo formiranu vlast te naveo kako su ključni akteri napravili potpunu zbrku.

"Evropski put i običan život postali su taoci pregovora oko formiranja vlasti. Institucije treba da najnormalnije rade dok traju pregovori o novom Savjetu ministara. Ovo je jedan haos stvoren koji ničemu ne vodi", kazao je te istakao kako počinje zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, a da je jedina zemlja na evropskom kontinentnu koja neće imati danas tamo predstavnike je BiH.
Komentarisao je da je to tako zato što je vladajuća trojka rekla da BiH ne treba imati tamo delegaciju jer nema Savjeta ministara. Crnadak je rekao da to nema smisla, te da ne treba biti razlog zašto BiH nema svoga predstavnika.

"Ovo je jedan neodgovoran pristup, no neki signali, neke izjave, jednim dijelom su ohrabrujuće pa se nadam da bi možda mogli da dobijemo neku vrstu aktivnosti i u Parlamentu i Savjetu ministara. Imamo spreman draft Akcionog plana tako da očekujem da se taj Akcioni plan usvoji, da ga počnu institucije provoditi i da se krećemo naprijed. Pozivam tri stranke koje nas drže u ovom iščekivanju već godinu dana da taj posao završi", istakao je ministar Crnadak gostujući na N1.

O spominjanju nove većine je rekao kako se spominje kao teoretska mogućnost, no da ne misli da je to realno da se dešava. Potcrtao je da je to isključiva odgovornost SDA, HDZ BiH i SNSD-a.

Upitali smo ga i da li postoji mogućnost da se zakonski onemogući ovakva situacija.

"Ovo treba da bude upozorenje da to uradimo. No, da biste to uradili, morate izmijeniti Izborni zakon a onda morate imati parlament koji funkciniše, da bi se u parlamentu stvorila neka većina, a mi ništa nemamo. Nisam optimista. Ne samo da to treba promijeniti, već mnogo stvari koje su navedene u izvještaju OSCE-a u vezi izbora u BiH iz oktorba 2018. gdje je vidljivo da nemamo uslove za normalne izbore, glasači su bili pod ucjenama, javni servisi pod kontrolom, tako da u ovom trenutku ne vidim kako bi se moglo izmijeniti. Ako se stvari neke ne promijene u izbornom zakonodavstvu, dovest ćemo izbore do besmisla", kazao je.

Ministar Crnadak je u Novom danu komentarisao i Aprilski paket te naveo kako je to davno prošla stvar te da smatra da se u ovakvoj državi kao što je BiH politički dogovori teško postižu, a da je pogotovo teško oko nečega što je bilo prije 13 godina, te istakao da to sigurno neće biti vraćeno.

O 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedninjenih nacija je rekao kako je to jedan veliki festival svjetske politike.
"Radi se o jednoj sedmici u kojoj su svi iz politike cijelog svijeta u New Yorku. To je velika prilika za mnogo kontakata, sastanaka, razmjena mišljenja s nekim ljudima s kojima se teško može susresti. Što se tiče specifičnosti u odnosu na prethodne godine nema ih pretjerano, no ove godine je očigledno da se ogroman fokus stavlja na klimatske promjene i sve reperkusije koje dolaze od toga i to se izdvaja kao tema", komentarisao je.

Upitali smo ga i da prokomentariše izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u.

"Nije moje da komentarišem odnose u Predsjedništvu kao ni ono šta dolazi iz Predsjedništva, odnosno iz kabineta. Činjenica je da ovaj govor nije prošao usaglašavanje, nije imao takvu vrstu pripreme, da li je to takav dogovor u Predsjedništvu, nemam informaciju. Nemam poseban komentar na koji način se Predsjedništvo spremalo za ovu sjednicu", istakao je.

Govor Komšića je komentarisala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a o odnosima između BiH i Hrvatske, Crnadak je u Novom danu rekao da se treba gledati širi period. "Imamo mi tu i tamo poneku izjavu, događaj koji nam se čini da nas skrene s puta, no kada pogledate trend, mislim da su nam trendovi pozitivni. BiH se poštuje od strane komšija i mi imamo dobar odnos i sa Srbijom, a postoji i hrvatski interes jer je to isti narod koji živi ovdje i u Hrvatskoj. Postoji specifičan odnos između Komšića i HDZ-a i očigledno je da se ta vrsta odnosa polako prenosi i na odnos HDZ-a u Hrvatskoj, a treba imati u vidu i da je izborna kampanja 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!