VIDEO - Čubrilović nakon sjednice NS RS: Ovo je crvena linija za RS, Inzko je zlatna ribica

BiH

VIDEO - Čubrilović nakon sjednice NS RS: Ovo je crvena linija za RS, Inzko je zlatna ribica

Objavljeno na dan 30.07.2021 - 16:49 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Nedjeljko Čubrilović je nakon posebne sjednice entitetskog zakonodavnog organa potvrdio da je NS RS po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika. 

Čubrilović je na konferenciji za medije poručio da će, nakon ovog poteza NS RS za koji su glasali svi prisutni poslanici iz stranaka čije je sjedište u RS-u, primjena Inzkove odluke o nametanju izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca sada nemoguća u RS-u.

“Inzkova odluka neće biti moguća. Odluka je bila pogrešna, nepotrebna, iskomplikovala je situaciju u BIH”, rekao je Čubrilović.Na konferenciji za novinare, Čubrilović je poručio da su svi akteri i stranke sa sjedištem u bh. entitetu RS jednoglasno podržali odluku entitetske skupštine. Naveo je da su glasali članovi stranaka SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslanička grupa NDP.

Prema riječima Čubrilovića, RS je jedinstvena u tom potezu, što dokazuje podrška svih srpskih poslanika, te da je za njih ovo crvena linija. Osim toga, on je naglasio da je odluka Valentina Inzka iskomplicirala situaciju u BiH.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je Čubrilović.Kako je kazao medjima, krajnji cilj je bio proglasiti RS genocidnom tvorevinom što je želja bošnjačkih političara. Ponovio je stare izjave predstavnika iz RS-a u kojima se naglašava da je "BIH sastavljena od RS i FBIH, sa tri konstitutivna naroda i da jedan narod ne pristaje da se ponižava".

Podsjećamo, na posebnoj sjednici NSRS donesena su i usvojena dva zakona i jedan zaključak:

– Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH po hitnom postupku;

– Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS po hitnom postupku.

– Zaključak kojim se prihvata zaključak sa sastanka predsjednika partija koji je održan 26.7. 2021. godine.

Oba zakona i zaključak su usvojeni jednoglasno. 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!