VIDEO - Danas se navršava 25 godina od pogibije legendarnog komandanta Izeta Nanića

HEROJ ODBRANE BIH

VIDEO - Danas se navršava 25 godina od pogibije legendarnog komandanta Izeta Nanića

Objavljeno na dan 05.08.2020 - 08:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Danas se navršava 25 godina od pogibije Izeta Nanića, legendarnog komandanta 505. viteške brigade koja je djelovala u okviru Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Skoro cijeli život je posvetio vojsci. U Kragujevcu je služio kao poručnik RV PVO Jugoslavenske narodne armije (JNA). Nakon četiri godine službe vratio se 1992. s porodicom u rodni Bužim. Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini aktivno je učestvovao u organizaciji odbrane i formiranju prvih jedinica. Formirao je štab Teritorijalne odbrane.

Akcija "Oluja" Hrvatske vojske počela je 5. augusta 1995. u cilju da se oslobodi zemlja. Cilj je bio da se sve jedinice 5. korpusa spoje s jedinicama hrvatske vojske. Neprijateljske linije na Ćorkovaći je razbila 505. viteška brigada, a onda je nastavila djelovati prema Dvoru na Uni.

Nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca iz zasjede je ubijen Nanić. Njegovi saborci i poznanici smatraju ga među najzaslužnijim za uspjehe Armije u bosanskoj Krajini.

Nanić je "Zlatnim ljiljanom" odlikovan 1994., a posthumno je četiri godine poslije dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen je u čin brigadnog generala. U njegovom rodnom mjestu Nanića Dolini kod Bužima Izetu i njegovom bratu Nevzetu je podignut spomenik.

U znak sjećanja na Izeta Naniaća i njegove saborce u Bužimu se svake godine u augustu organizuje manifestacija "Slobodarski dani viteškog Bužima".

Izet Nanić je rođen 4. oktobra 1965. godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!