VIDEO - Emocija i empatija na COVID odjelima: Tamo gdje su život i smrt sasvim nešto ljudsko

USK

VIDEO - Emocija i empatija na COVID odjelima: Tamo gdje su život i smrt sasvim nešto ljudsko

Objavljeno na dan 03.12.2020 - 06:12 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


- Pritisak kojem su neminovno izloženi zdravstveni radnici svih covid odjela ne samo u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, nego u cijeloj zemlji, ne mjeri niko. Zaštitna odijela i panciri im pružaju zaštitu od virusa u cilju čuvanja fizičkog zdravlja. Međutim, kada je u pitanju zaštita mentalnog zdravlja zdravstvenih radnika, nadležne institucije, Federalno i Kantonalno ministarstvo zdravstva, pa ni Kantonalna bolnica još uvijek nemaju adekvatan plan...

Zaposleni u zdravstvu su radeći svoj posao, svakodnevno izloženi visoko zaraznom virusu koji je globalna prijetnja čovječanstvu već više od osam mjeseci.

Njegove simptome i posljedice na fizičko zdravlje već je osjetio i veliki dio medicinara. Izliječeni, većina ih se vratila radnim obavezama, međutim u momentima kada je epidemija kulminirala povećanjem broja zaraženih i umrlih, oni se suočavaju sa još jednom prijetnjom, koja nemilosrdno ugrožava njihovo mentalno zdravlje.


Naime, zdravstveni radnici su svakodnevno direktni svjedoci smrtnih slučajeva od covid oboljenja, što ne može proći bez razmišljanja o osobama koje su preminule, ali i o vlastitim porodicama. I zdravstveni radnici, su kako i sami kažu, na prvom mjestu ljudi sa svojim osjećanjima i empatijom prema svima koje susretnu u toku svog radnog dana na odjelu. Potiskivanje emocija ponekad ipak nije moguće staviti u drugi plan, kazali su nam između ostalog. Pored posla u kojem je svakodnevna borba za život pacijenata, razdvojenost od porodice i izolacije koje moraju proći, su problemi sa kojim se još uvijek suočavaju sami.

 

Foto:RTVUSK
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!