VIDEO - Francuska vojska testirala robotskog psa u simulaciji borbe

PROIZVOD BOSTON DYNAMICSA

VIDEO - Francuska vojska testirala robotskog psa u simulaciji borbe

Objavljeno na dan 08.04.2021 - 13:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Francuska vojska je tokom svog trening au vojnoj školi testirala nekoliko robota, a među njima je i robotski pas Spot kompanije Boston Dynamics.

Spot je korišten tokom dvodnevnog trenira s ciljem procjene "dodatne vrijednosti robota u borbenim akcijama".

Cilj treninga je bio da vojnici saznaju na koji način bi se roboti mogli koristiti u budućim borbenim situacijama. Kreirane su po tri misije napada i odbrane, a Spot je primarno korišten za izviđanje. Također, vojnici su scenarij ponavljali dva puta, jednom bez, a drugi put sa asistencijom robota.

Osim Spota, tokom treninga su korišteni i drugi roboti na daljinsko upravljanje, koji zapravo predstavljaju vozila dizajnirana poput tenkova. Primjer je OPTIO-X20 naoružan topom te Barakuda, oklopni dron s točkovima dizajniran da bude štit vojnicima.Ustanovljeno je da su roboti usporili operacije, ali da su vojnici bili sigurniji. Jedan vojnik je "poginuo" u vježbi u kojoj nije učestvovao Spot, ali je u drugoj preživio zahvaljujući izviđanju koje je robot obavio. Trajanje baterije je problem jer se Spot ugasio na polovini vježbe.

Robote su francuskoj vojsci ustupili evropski distributeri Shark Robotics i Nexter Group, ali kompanija Boston Dynamics nije obaviještena o tome.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!