VIDEO - Hrabrost ili ludost: U kajaku se spustio niz 40-metarski vodopad!

!

VIDEO - Hrabrost ili ludost: U kajaku se spustio niz 40-metarski vodopad!

Objavljeno na dan 12.02.2020 - 13:04 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Naravno da sam bio nervozan, bilo me strah. Ali otkako sam ga prvi put fotografirao, znao sam da ga moram osvojiti, ispričao je za New York Times Dane Jackson (26), nakon što se spustio niz 40-metarski vodopad u Čileu.

Kad opsesija postane stvarnost, napisao je američki kajakaš kojem je ovo bio šesti pokoreni vodopad koji je visok najmanje 30 metara.

„Toliko sam dugo čekao ovo učiniti... Sve mi se zabijelilo pred očima, ali imao sam osjećaj da imam kontrolu“, rekao je Amerikanac, kojem je u padu prvo iz ruku otpalo veslo, a potom je i on ispao iz kajaka.

„Sve se odigralo u sekundi. Potonuo sam dosta duboko, kajak se odvojio od mene. Bio sam svjestan da mogu umrijeti, ali ovo sam jako dugo želio napraviti. Bilo je vrijedno rizika“, dodao je mladi Amerikanac, koji je prvi put sjeo u kajak kad je imao samo dvije godine.

I otac mu je poznati kajakaš.

Vodopad koji je pokorio je Salto Del Maule u vulkanskoj regiji u središnjem Čileu, blizu grada Talca. Ovo je drugi najveći vodopad na svijetu niz koji se spustio kajakaš, rekord drži Tyler Bradt, Amerikanac iz Montane, koji se spustio niz vodopad Palouse Falls u Washingtonu visok 57 metara.

Uskoro se više nitko neće spuštati niz Salto Del Maule. Kroz nekih mjesec dana vodopad više neće postojati jer uzvodno grade hidroelektranu zbog koje će preusmjeriti tok vode kroz drugo korito.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!