VIDEO - Hrvatski pištolji u rukama terorista IDIL-a: Video Al-Baghdadija otkrio detalje

TVRDNJE MEDIJA

VIDEO - Hrvatski pištolji u rukama terorista IDIL-a: Video Al-Baghdadija otkrio detalje

Objavljeno na dan 05.05.2019 - 11:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Lider IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi se prvi put nakon pet godina pojavio u propagandnom spotu, a Express.hr piše da je jedan analitičar specijaliziran za oružje u upotrebi na Bliskom istoku zaključio da ima hrvatske pištolje.

"Jedan analitičar specijaliziran za oružje u upotrebi na Bliskom istoku zaključio je da je riječ o HS.9, proizvodu karlovačkog HS Produkta. Pažljivim pregledom čini se da je isti analitičar doista u pravu. Određeni detalji ručke su identični, a u prilog ide i činjenica da je prije nekoliko godina barem 20.000 takvih pištolja završilo u rukama iračke policije i specijalnih jedinica. Uzevši u obzir da je tamošnja policija poznatija po razbacivanju novcem i jeftinom prodajom svega što mogu ponuditi na crnom tržištu, vrlo vjerojatno je tako i taj pištolj završio u rukama terorista", piše Express.hr.

Navode i da hrvatske puške, VHS-2, također redovno završavaju širom Bliskog istoka zato što ih iračka policija zaduži i proda. Amerikanci su se susretali sa sličnim problemima dok su značajnije finansirali tamošnju vojsku i policiju. Redovno su pronalazili “nevidljive divizije” gdje bi na papiru bilo nekoliko hiljada vojnika pod punom vojnom spremom, a zapravo je bilo riječ o nekoliko stotina loše opremljenih dragovoljaca. 

"Vojnu opremu i sav ostali materijal bi nadređeni rasprodavali čim bi im stigao. Novac bi, naravno, ulagali u vile i luksuzne automobile. Sumnjamo da se išta značajnije promijenilo i nakon što je IDIL preuzeo velike dijelove države, pa čak niti sloma Islamske države. Na prikazanoj snimci vidi se pucanje iz bacača RBG-6, za kojeg je Večernji list prije nekoliko godina pisao da se proizvodi u kompaniji 'Metallic' u Rijeci. Zna se da je nastao u prvim godinama Domovinskog rata i da su ga koristili naši specijalci u ratu po Hrvatskoj i BiH te da ga i danas posjeduje HV", tvrdi Express.hr.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!