VIDEO - Ispovijesti migranata o brutalnosti Hrvatske granične policije: Oduzeli su mi djecu

BRUTALNE METODE

VIDEO - Ispovijesti migranata o brutalnosti Hrvatske granične policije: Oduzeli su mi djecu

Objavljeno na dan 29.09.2021 - 11:48 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Stotine porodica, mahom izbjeglica iz Afganistana, nalazi se na granici između BiH i Hrvatske, odakle pokušavaju ući u Evropsku uniju. Na putu im stoje hrvatski granični policajci koji, u nastojanju da ih u tome spriječe, često koriste brutalne metode.

U emisiji Across the Balkans, turske državne televizije TRT, sinoć je prikazana emisija o ilegalnim nasilnim postupcima, tzv. "pushbacks" nekih hrvatskih graničnih policajaca.

Jedan svjedok, izbjeglica iz Afganistana, rekao je reporteru da su mu oduzeta djeca i da ne zna gdje se nalaze u ovom trenutku.

Hrvatska policija i vlasti negiraju optužbe o nasilju prema migrantima i kažu da sve pritužbe istražuju. Međutim, nisu se javili novinarima za komentar.Tea Vidović iz Centra sa mirovne studije Hrvatske izjavila je da dobijaju sve više izjava i optužbi od izbjeglica te da je ovaj problem prisutan već godinama, ali još uvijek nije bilo konkretnih poteza hrvatskih vlasti da se to zaustavi.

Vidović je na pitanje voditeljice Nafise Latić o tome šta možemo očekivati u narednim mjesecima, kada se očekuje dolazak većeg broja izbjeglica iz Afganistana, rekla da su evropski političari poslali jasnu poruku te da će granice biti zatvorene i da hrvatska granica nije jedina koja ne dozvoljava ulazak izbjeglica.

Ukoliko se ne nađe neko zajedničko rješenje, Vidović kaže da možemo očekivati još veću krizu te da je broj izbjeglica koje se nalaze u Bosni i Hercegovini već veći od kapaciteta kampova tamo. Centar za Mirovne studije je zatražio od zvaničnika Evropske unije kreiranje sigurnih ruta za kretanje izbjeglica da ne bi nastavili biti u opasnosti koristeći puteve na kojima su im životi u opasnosti. Još uvijek nisu dobili odgovor.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!