VIDEO - Istraživanje mladog ljekara Edina Begića proglašeno najboljim među 207 radova

VAŽNO PRIZNANJE

VIDEO - Istraživanje mladog ljekara Edina Begića proglašeno najboljim među 207 radova

Objavljeno na dan 09.11.2019 - 15:19 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Specijalizant na kardiologiji u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" i asistent u Sarajevskoj školo za nauku i tehnologiju Edin Begić prije nekoliko dana dobio je važno priznanje u Ljubljani, a zahvaljujući istraživanju kroz koje je otkrio novi put tretmana pacijenata s demencijom.

Njegov rad na području nurohirurgije proglašen je najboljim na International Medis Awards, i to u konkurenciji među čak 207 istraživačkih radova.

Kako nam je pojasnio, kroz istraživanje koje je radio sa svojim saradnicima, otkrio je da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

"Taj B-natriuretični peptid je marker koji se otpušta u srčanoj suficijenciji. On ima neko dejstvo da širi krvne sudove i njega ne volimo nikako. U suštini, sve je krenulo kao hipoteza da li taj BNP može biti pokazatelj u tretmanu demencije jer je to problem koji mi ne možemo riješiti. Došli smo do podatka da je BNP značajno problematičan kod pacijenata s Alzheimerom i kognitivnom disfunkcijom i vjerovatno predstavlja novi put ka nekom tretmanu demencije kod ovog tipa pacijenata. S druge strane, taj BNP je normalan kod pacijenata koji su uslovno rečeno zdravi", pojasnio nam je 29-godišnji Begić.

Rezultati analize koju je Begić proveo sa svojim kolegama objavljeni su u časopisu koji je jako referentan naročito u američkoj naučnoj zajednici.

Begić nam govori da se u svakom poslu mora tragati za izazovima, a istraživanja su upravo ono što, kako kaže, razbija monotoniju svakodnevnog rada.

Kada je riječ o liječenju demencije, američka farmaceutska kompanija Biogen nedavno je najavila da će uskoro pustiti svoj proizvod na tržište koji može zaustaviti demenciju. Kao istraživač na polju neurohirurgije, Begić nam govori da su male šanse da neki lijek može vratiti na početno stanje pacijenta koji boluje od Alzheimera.

"Kod ovakvih oboljenja najčešće je riječ o nekim mikrotrombozama do kojih je teško doprijeti terapeutski. Bilo šta što širi krvne sudove i poboljšava oksigenaciju i perfuziju u moždanom sistemu, vjerovatno ima smisla, ali male su šanse da će biti neki konkretan lijek koji bi mogao vratiti sve na početno stanje zbog fiziologiju centralnog nervnog sistema", kazao nam je Begić.

Sarajevski mladi ljekar, sada najbolji među 207 istraživača, već sa svojim kolegama radi na novom istraživanju koje se odnosi na mehanizme akutnog infarkta.

Inače, Begić djeluje na poljima kardiohirurgije, farmakologije i medicinske informatike. Osvojio je i nekoliko nagrada prije ove, sa 29 godine već ima 50 objavljenih publikacija, a iza njega su i desetine naučnih konferencija, predavanja i seminara.

Važno je napomenuti da su se pored Begića među finalistima International Medis Awards ove godine našle i doktorica Amra Šakušić s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla te Azra Uzunović iz Javne ustanove "Internacionalna apoteka" Vitez.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!