VIDEO - Ivanić: Ako bi eventualno Čović prihvatio da razgovara s Komšićem...

za N1

VIDEO - Ivanić: Ako bi eventualno Čović prihvatio da razgovara s Komšićem...

Objavljeno na dan 09.08.2019 - 10:51 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa, kazao je danas za N1 da je sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a ''osuđen na neuspjeh'' zapitavši se zašto mandatar za novi saziv Vijeća ministara već nije imenovan ukoliko je sporazum postignut.

On je istakao da je u cijeloj priči, pozicija Demokratske fronte potpuno nejasna. 

''Pravo da vam kažem, kad pročitate sporazum vidite da tu ni za šta konkretno ne možete da se uhvatite. Svaka strana tumači i izvlači dijelove koji mu odgovaraju. Opozicija u Federaciji kritikujte Izetbegovića, a Dodika u Republici Srpskoj. Čović se zasad nekako izvlači. Šta je s Izbornim zakonom? Da li će HDZ dobiti posebnu izbornu jedinicu što je njihov uslov bio ranije, a SDA je rekla da bez Federalne vlade neće formirati Savjet ministara. Čović će reći da ima rješenje, a Izetbegović će reći da to neće biti tako. Pozicija Demokratske fronte je potpuno nejasna. Ako bi eventualno Čović prihvatio da razgovara s Komšićem, izgubio bi ključne elemente svoje politike'', ispričao je Ivanić za N1.

''Nije iskren, precizan i nije jasan, zato je osuđen na neuspjeh'', ocijenio je on govoreći o ovom sporazumu.
Ivanić je izrazio uvjerenje da od dogovora neće biti ništa, a govorio je i o ulozi Larsa-Gunnara Wigemarka, specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH.

''Uvjeren sam da od ovog neće biti ništa. To je gospodin Wigemark i prejako je reći da je to međunarodna zajednica. Ne bih ja rekao da je to bio projekat međunarodne zajednice, to je bio projekat birokatske strukture koja ni riječ nije rekla o zloupotrebama izbornog procesa i javnih medija. Ja sam uvjeren da ovaj sporazum neće funkcionisati. Volio bih da griješim i da su postigli naći rješenja. Da Bosnu i Hercegovinu čekaju tri - četiri godine relativnog mira. Znajući njih, njihovu filozofiju - ne vjerujem'', poručio je Ivanić.

Najavio je nastavak političkih tenzija.

''Uvjeravam vas da ćemo kako koji dan bude prolazio imati sve više tenzija po pitanju MAP-a. Brisel očekuje Program BiH za reforme, šta god svi stavili u njega, njima će biti prihvatljiv. Šta znači reduciran? Mi smo dosad imali neku vrstu nacrta koju su napavile grupe zaposlene u ministarstvima. Ne postoji ništa osim nacrta. Godišnji nacionalni program - ili ga ima nema. I to je ključno pitanje. Iskreno mislim da ćemo sada ući u fazu - ko je kriv?'', ocijenio je on.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!