VIDEO - Jesu li PCR testovi u BiH validni?

BiH

VIDEO - Jesu li PCR testovi u BiH validni?

Objavljeno na dan 14.07.2020 - 08:14 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba


Da li su naši testovi, kao što tvrde evropski zvaničnici, lošeg kvaliteta i nepouzdani? Stručnjaci kao i građani su uvjereni da nema razlike između testova na koronavirus u Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu.

Evropski zvaničnici upozoravaju na tzv. jeftine balkanske testove dovodeći u pitanje njihovu validnost. Međutim, testiranje na koronavirus koje se provodi u Bosni i Hercegovini je naučno, stručno i kadrovski pouzdano, tvrde bh. stručnjaci.

Specijalist genetske medicine i molekularne dijagnostike, dr. Rijad Konjhodžić kaže kako takve izjave smatra političkim.

“Trenutno na tržištu BiH imate testove iz Južne Koreje, iz Evropske unije, iz Turske. Isti PCR test se koristi i ista metoda se koristi u laboratoriji KCUS kao i u Beču, Njemačkoj, to vam je isti model, isti koncept”, ističe Damir Marjanović, profesor genetičkog inženjerstva i biotehnologije.

“Mi radimo za Opću bolnicu i znamo da su testovi koji su obezbijeđeni preko Opće bolnice su sasvim dostatni i imaju CVIVD certifikat što je maksimalno što možete tražiti od jednog testa”, naglašava dr. Konjhodžić.

PCR testovi koji se provode na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija nabavljeni su većinom iz budžeta Federacije BiH i donacije su Svjetske zdravstene organizacije i UNDP-a, kazali su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Za sada je dovoljna količina ovih, kako tvrde kvalitetnih i pouzdanih testova na raspolaganju bh. građanima. No, svima koji samovoljno žele uraditi, komercijalni PCR test uskoro bi to moglo biti onemogućeno, s obzirom na problem njihove nabavke. Ovi testovi dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.

“Obzirom da smo mi budžetska organizacija, mi podliježemo zakonu o javnim nabavkama, jako teško ide i sporo kompletan proces nabavke, tako da ukoliko poraste pritisak na našu laboratoriju moglo bi doći do nestanka hemikalija i do zaustavljanja rada laboratorije”, kaže prof. dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Testovi na koronavirus koji se rade u Bosni i Hercegovini jednako su vrijedni kao i oni koji se rade u zemljama Evropske unije, ali to nažalost ne sprečava različita politička tumačenja i zloupotebe.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!