VIDEO - Kako uposlenici u državnim službama govore engleski: ''Kako se kaže deset''?

ISTRAŽIVANJE HAYATA

VIDEO - Kako uposlenici u državnim službama govore engleski: ''Kako se kaže deset''?

Objavljeno na dan 10.04.2019 - 13:40 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Jedan od važnijih uvjeta za prijem uposlenika u državnu službu jeste poznavanje engleskog jezika. Tako piše u konkursima.

U praksi, odavno upozorava nevladin sektor, mnogo je važnija stranačka podobnost i rodbinska veza. A onda, ako stranac ima neku potrebu pa nazove javnu upravu na bilo kojem nivou, uglavnom će biti neugodno iznenađen. Svake godine se iz državnog budžeta za obuku samo službenika institucija BiH izdvaja u prosjeku 250 hiljada KM. U taj iznos ne ulaze donacije različitih tijela međunarodne zajednice za tu svrhu.

Reporterka Hayata Adisa Gojak za ‘Vijesti u 7’ napravila je malo istraživanje i pozvala nekoliko brojeva i razgovor započela na engleskom jeziku, reakcije su bile različite.

U nekoliko navrata samo joj je bila spuštena slušalica dok nekoliko službenika uopšte nije imalo ni osnovno predznanje enegleskog jezika kako bi mogli uspostaviti neki vid komunikacije.

U pojedinim općinama nije bilo uopće uposlenih službenika koji poznaju engleski jezik kako bi mogli pružiti potrebne informacije eventualnom stranom državljaninu koji planira investirati u BiH, a potrebne su mu informacije o neophodnoj dokumentaciji.

Kompletan prilog pogledajte u priloženom videu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!