VIDEO - Kakva je zainteresiranost građana BiH za cjepljenje protiv Kovid-19?

BiH

VIDEO - Kakva je zainteresiranost građana BiH za cjepljenje protiv Kovid-19?

Objavljeno na dan 15.10.2021 - 10:38 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Bhrt.ba / Ivan Katavić


Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih smo zemalja u svijetu koja nema jedinstveni registar osoba vakcinisanih protiv koronavirusa. Ti podaci se mogu naći na internet stranicama entitetskih i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Na osnovu podataka koje je od njih prikupilo državno Ministarstvo civilnih poslova, u BiH je prvom dozom cijepljeno nešto više od 22 posto, a drugom dozom tek 18 posto stanovništva.

Na punkt za cijepljenje Doma zdravlja Novo Sarajevo, po drugu dozu kineskog cjepiva Sinofarm došao je Asim. Za ovo cjepivo se odlučio jer, kako kaže, ima najmanje nuspojava.

Asim Hadžihulić, penzioner

"Cijeli svijet podržava vakcinaciju, a i u prošlosti sam se vakcinisao kao dijete. Ako sam tada preživo, preživjet ću i sada, a ovo je dobar razlog da se svi vakcinišemo".

Na punktu za cijepljenje Dom zdravlja Novo Sarajevo trenutačno nema gužve. Veća koncentracija ljudi je u poslijepodnevnim satima. Dnevno se cijepi i do stotinjak građana. Dvije su vrste cjepiva na raspolaganju, AstraZeneka i Sinofarm.Prema dostupnim podacima u Kantonu Sarajevo, do sada je prvom dozom cijepljeno 135.000, a drugom dozom 105.000 građana, i ovaj kanton vodi po broju ukupno cijepljenih.

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS

"Možemo reći da je opao interes građana za vakcinaciju u KS, s tim da je bilo masovnih revakcinacija, pa smo imali i do dvije hiljade dnevno revakcinacija. Prošle sedmice imali smo 10.000 revakcinacija u KS".

Bakir Nakaš, infektolog

"Sadašnji trenutak je presudan u daljem toku pandemije iz prostog razloga, ako se ne nastavi vakcinacija, možemo doći ponovo u situaciju kakva nam je bila u martu mjesecu ove godine".

U Federaciji BiH do sada je distribuirano više od 800.000 doza cjepiva. Barem jednu dozu primilo je 30 posto građana, kažu u federalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Sanjin Musa, Zavod za javno zdravstvo FBiH

"Naravno ovdje govorim samo o vakcinama koje su distribuirane putem Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uzimajući u obzir da je jedan značajan broj državljana BiH vakcinisano i u susjednim zemljama. Ako uzimamo i te brojke, onda možemo govoriti i o 40 posto vakcinisanog stanovništva".I u drugom bh. entitetu slični procenti ukupno cijepljenog stanovištva. Nadležni ističu kako je to još uvijek daleko od željenog procenta.

Jela Aćimović, Zavod za javno zdravstvo RS

"Naš obuhvat vakcinacije je oko 30 posto. Jedino je pohvalno što je udio vakcinisanih kod starijeg stanovništva veći, oko 55 posto".

A upravo za stariju populaciju i kronične bolesnike, u ponedjeljak u RS počinje cijepljenje i trećom buster dozom cjepiva protiv koronavirusa. U Federaciji BiH treća doza preporučena je osobama iznad 12 godina sa znatno oslabljenim imunitetom.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!