VIDEO - Kapsula Dragon s 2,5 tone opreme sa ISS-a ''nježno pala'' u Pacifik

Nauka

VIDEO - Kapsula Dragon s 2,5 tone opreme sa ISS-a ''nježno pala'' u Pacifik

Objavljeno na dan 20.03.2017 - 10:26 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kapsula Dragon privatne svemirske kompanije SpaceX vratila se na Zemlju u nedjelju spektakularnim spuštanjem u Tihi okean, a nakon što je obavila svoju misiju dostavljanja potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Kapsulu su od ISS-a odvojili astronauti Thomas Pesquet (Francuska) i Shane Kimbrough (Sjedinjene Američke Države) koristeći robotsku ruku. Kapsula se uz pomoć padobrana spustila nedaleko od obale Meksika nakon "sigurnog pada" koji je trajao dugih pet sati.

Pored toga što je astronautima dostavila hranu i instrumente, kapsula Dragon je na Zemlju vratila čak dvije tone tereta. Njega uglavnom čine oprema i obavljeni naučni eksperimenti čiji će rezultati biti detaljno proučavani u laboratorijama na Zemlji.

Između ostalog, teret čine uzorci tkiva i kosti nakon testiranja regeneracije u bestežinskom stanju, prototip lasera za brže slanje podataka i prototip kompjutera koji bi trebalo da bude otporan na radijaciju.

Podsjećamo, Dragon je poslan u Zemljinu orbitu 19. februara pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9. Na ISS su dostavljene 2,5 tone opreme i potrepština.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!