VIDEO - Kineska aplikacija TikTok uklonila video tinejdžerke o masovnom zatvaranju Ujgura

IZVINILI SE

VIDEO - Kineska aplikacija TikTok uklonila video tinejdžerke o masovnom zatvaranju Ujgura

Objavljeno na dan 28.11.2019 - 08:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Aplikacija TikTok, koja je u vlasništvu Kine, priznala je da je nakratko uklonila viralni video u kojem se govori o masovnom zatvaranju Ujgura u Kini.

Riječ je o videu u kojem američka tinejdžerka Feroza Aziz počinje pričati o uvijanju trepavica u snimku koji izgleda kao uputstvo za šminkanje. Međutim, ona ubrzo mijenja temu i počinje pričati o obračunu zvaničnog Pekinga sa muslimanskom manjinom.

Kompanija se izvinila djevojci na uklanjanju videa i zabrani postavljanja sadržaja mjesec dana.

TikTok je i ranije optuživan da cenzuriše sadržaj koji se Kini ne sviđa. Sada su poručili da su odblokirali njena videa, a da je uklanjanje bilo posljedica "ljudske greške u moderiranju".

Iz ove kompanije, čiji je vlasnik pekinška firma ByteDance, insistiraju da ne primjenjuju kineske principe moderiranja na proizvode van Kine.

Ipak, tinejdžerka nije prihvatila objašnjenje TikToka.

"Vjerujem li da su to uklonili zbog nepovezanog satiričnog videa koji je izbrisan na mom prethodno izbrisanom računu? Odmah nakon što sam završila postavljanje trodijelnog videa o Ujgurima? Ne", poručila je 17-godišnja Aziz na Twitteru.

U razgovoru za BBC je kazala da će nastaviti govoriti o tome na Twitteru, Instagramu, bilo kojoj platformi pa čak i TikToku.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!