VIDEO - Lipa se otvara 19. novembra

USK

VIDEO - Lipa se otvara 19. novembra

Objavljeno na dan 12.11.2021 - 10:29 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba / Foto:Federalna.ba


Nakon radova koji traju od prošle zime, kamp Lipa kod Bihaća konačno će službeno biti otvoren 19. novembra. Razlog zašto se već mjesecima odgađa i kasni sa otvaranjem kampa su komplicirane tenderske procedure i priključak električne energije, navode nadležni.

Iako su se pojavile informacije da bi kamp Lipa u Bihaću do kraja naredne sedmice mogao biti spreman za prihvat migranata, problemimam nikad kraja. Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić (NES) tvrdi da kamp nema potrebnu dokumentaciju i da se Lipa ne razlikuje od ostalih kampova u kantonu: „Ono što je danas postalo sporno jeste da nadležne institucije ove zemlje - Ministarstvo sigurnosti i Služba za rad sa strancima, koje su se postavile kao upravitelj na svim ovim kampovima - takav kamp grade bez neophodne dokumentacije“.

Ružnić je poslao i dopis kojim traži od nekoliko ustanova i institucija uključenih u migrantsku krizu informaciju o urbanističkim, građevinskim i upotrebnim dozvolama za kampove Borići, Miral i Lipa.

Iz gradske uprave potvrdili su da su dopis dobili. I da nema razloga da Lipa ne bude spremna.

„19. ovog mjeseca će kamp Lipa zvanično biti otvoren sa izgrađenim vodovodom i strujom iz električne mreže. Nisu mi jasne, blago rečeno, te izjave premijera. Dakle, vodili smo računa, Grad je vodio računa da sve što se gore gradilo - da se gradi na pravilan način“, kaže gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić (POMAK).

Fazlić navodi da se radi o privremenom objektu i da građevinska dozvola nije potrebna, ali jeste urbanistička saglasnost, koju, kako kaže, kamp posjeduje. Urađena je, kaže, i pretvorba iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište da bi sve bilo po pravilima.

S druge strane, Ružnić ističe da ne može podržati nešto što nije u skladu s propisima i da samo traži da se poštuju procedure koje važe za sve građane: „Ko će sutra odgovarati ako se nešto desi na tom lokalitetu, ako bilo ko strada? Ko i na kakav način će odgovarati?“.

I dok se nadleži prepucavaju, migranti se mrznu. Iz godine u godinu problem isti, smještaj se traži u posljednji čas. A zima kuca na vrata, četvrta. Nadamo se da se ove godine neće ponoviti slike Vučjaka iz 2019. godine. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!