VIDEO - MEHRUDIN DEDIĆ NIJE DOČEKAO OTVARANJE MUZEJA PETOG KORPUSA: OTIMAO JE OD ZABORAVA SJEĆANJA NA RATNE GODINE

USK

VIDEO - MEHRUDIN DEDIĆ NIJE DOČEKAO OTVARANJE MUZEJA PETOG KORPUSA: OTIMAO JE OD ZABORAVA SJEĆANJA NA RATNE GODINE

Objavljeno na dan 28.05.2021 - 06:02 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba | Foto:Rtvusk


- Danas se navršava druga godišnjica od pogibije Mehrudina Dedića, čovjeka koji je uprkos izostanku podrške potpuno sam izgradio Muzej sobu herojskog 5. Korpusa AR BiH. Prikupljajući hiljade eksponata u godinama poslije rata postao je čuvar sjećanja na Silu nebesku, na koju podsjećaju eksponati izloženi u muzeju. Utkao je priču o nedužno ubijenim životima, izgubljeno vrijeme mladosti i ostavio vječni trag na hiljade golorukih boraca, koji su samo hrabrošću branili grad...

Danas,28 maja navršava se druga godišnjica od pogibije Mehrudina Dedića. Bišćanina, koji je prkosio poslijeratnoj politici i nemaru - potpuno sam. Otimao je od zaborava ratne godine koje je sa "Silom nebeskom" proveo pod kišom granata i podsjećao na mučne dane mladosti i prijatelje koji su izgubili živote braneći domovinu. 

Izgradio je Muzej 5. Korpusa ARBiH, ali nije dočekao njegovo otvaranje. Tragično je stradao na ovom mjestu, pripremajući još jedan eksponat za izlaganje. Na hiljade eksponata krije isto toliko ratnih priča, ali i otkriva priču o Mehrudinu Dediću, kao istinskom patrioti, hrabrom borcu, prijatelju, ali i ocu čije su kćerke, nakon njegove smrti, ostvarile njegov san.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!