VIDEO - Migrantska kriza USK: Da li je građanima sabur jedino rješenje

USK

VIDEO - Migrantska kriza USK: Da li je građanima sabur jedino rješenje

Objavljeno na dan 16.06.2020 - 12:10 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


Iako je većina njih napustila našu zemlju u kojoj su im Bihać i Velika Kladuša, bili glavni tranzit ulaska u zemlje Zapadne Evrope, svakodnevno pristižu nove grupe. Dok migranti borave u ovim gradovima, prave materijalnu štetu i sve češće izazivaju strah kod građana.

 Mještani bihaćke Mjesne zajednice Hatinac žale  se na njih, jer kako kažu,  većina ih stvara nered i unosi strah među građane. Tvrde da migranti ulaze u napuštene prostorije nekadašnjeg  tekstilnog giganta Kombitex. 

Većinom borave u halama bivše upravne zgrade i restorana, a njihov broj u prosjeku se kreće i do nekoliko stotina. 

Naredbom Kriznog štaba grada Bihaća izvršen je popis svih napuštenih objekata na području grada, gdje stalno ili privremeno borave migranti. Zajedno s predsjednicima obišli su 17 mjesnih zajednica i registrirali oko 50 objekata.

„ Da bi došli do tih objekta oni moraju proći kroz središte Hatinca, a normalno kada prolaze u tim velikim grupama, građani postaju jako uznemireni i jednostavno se boje, i ja sam prije tri dana upozorio policiju i oni su znali da su oni tu, ali izgleda da oni nemaju rješenja, ne znaju kud će s njima", za RTV USK, kazao je Sulejman Alagić, predsjednik MZ Hatinac.

„ Sav popis  i identifikaciju do koje dođemo  dostavit ćemo  policiji, a osnovni cilj je bio da natjeramo vlasnike, jer ima tu ljudi koji ovdje žive, koji su dužni da se brinu o svojoj imovini da zaštite prostor da u njega ne može tako lako migrant ući,“, kazao je Jasmin Stambolija, ispred GU Bihać.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!