VIDEO - Mnogi ruski medicinari rade bez maski, raste broj zaraženih i mrtvih

U VRIJEME PANDEMIJE

VIDEO - Mnogi ruski medicinari rade bez maski, raste broj zaraženih i mrtvih

Objavljeno na dan 08.05.2020 - 08:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Mnoge ruske provincijske bolnice su stare i slabo opremljene, zbog čega su postale žarišta infekcije. Broj zaraženih i umrlih medicinara se povećava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je priznao da je došlo do nestašice lične zaštitne opreme nakon što su se požalili brojni medicinari.

S druge strane, najbolje opremljene bolnice se nalaze u Moskvi, piše BBC.

Ugroženi medicinari se plaše govoriti javno, ali su ipak telefonskim putem govorili za BBC.

"Kašljem, imam temperaturu i teško dišem. Gorim iznutra. Zarazila sam se na poslu, radili smo s pacijentima bez maski. Rekli su nam da jednu masku moramo koristiti cijeli dan, kao i da moramo biti ekonomični sa zaštitnim odijelima", rekla je jedna medicinska sestra.

"Jedan uposlenik je dobio otkaz jer se žalio tužilaštvu. Osoblje se razbolijeva, svaki dan neki medicinar završi u bolnici. Radimo bez zaštitne opreme od početka", kazala je druga medicinarka.

Putin je naredio povećanje proizvodnje zaštitne opreme, a regija Astrakhan je dobila nove zalihe. Ipak, ruski medicinari putem interneta i dalje traže pomoć.

Dr. Natalya Trofimova je dobila otkaz nakon što je upozorila da njena mala bolnica nema dovoljno osoblja ni adekvatnu opremu za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom. Lokalni zvaničnici u oblasti zdravstva su njen tim nazvali izdajnicima.

Ruski medicinari umiru, a zvaničan broj nije objavljen. Ipak, medicinari vode svoju statistiku te tvrde da ih je umrlo 113.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!